Foto-verhaal

Vanaf vandaag kun je naar een geweldige tentoonstelling in het FOAM: Magnum Contact Sheets.

Het is een interessante tentoonstelling waarin je het het werkproces van journalistieke fotografen kunnen bekijken van het agentschap Magnum.

In 1947 werd het agentschap Magnum opgericht met het doel om zelf onderwerpen te kiezen en controle te houden over het auteursrecht en de redactie van hun beelden.

De tentoonstelling toont foto’s  en contactvellen waarop Che Guevara, Malcom X,  Martin Luther King staan .

Zonder journalistieke fotografen hadden we deze momenten niet kunnen terugzien of zelfs herbeleven.

In een dezelfde tijdsperk  streden de bovenstaande mannen voor hun opvattingen, ongeveer in dezelfde periode zijn ze gestorven en nu zijn hun foto’s te zien in een ruimte.

Geschiedenis en herbeleven.

Fotograaf Robert Capa heeft op 6 juni 1944 de Amerikaanse troepen die de kust van Omaha Beach bereikten gefotografeerd.

De geallieerde invasie in West-Europa tegen Hitlers troepen. Capa fotografeerde ongeveer anderhalf uur lang op het strand waarbij hij bijna zijn leven verloor. Het zijn heftige foto’s . De chaos (de beweging op de foto) op het strand is goed te zien.

Tijdens de aanslagen op de Twin Towers werd Thomas Hoepker geattendeerd op de aanvallen op het World Trade Center.

Ground Zero heeft Hoepker nooit bereikt omdat het gebied was afgezet. Hij maakte deze foto bij de East River waar een groepje vrienden zat met op de achtergrond de rookpluim.  De volgende dag zag hij foto’s (van zijn collega – fotografen) van de aanslagen; schokkend, emotioneel en dramatisch.

Naar zijn gevoel had hij het met zijn foto’s er erg slecht van afgebracht en besloot om de dia’s weg te stoppen. Drie jaar later kwam hij de dia’s opnieuw tegen. Het gevolg: deze foto werd een van de meest gepubliceerde en meest besproken foto van 9/11.

Fotograaf Marc Ribaud heeft foto’s gemaakt toen de Eiffeltoren opnieuw beschilderd werd.

Ribaud klimt (ongeveer een uur) zonder erbij na te denken in de toren en blijft wachten op het juist moment. Toestemming aan de schilders heeft hij nooit gevraagd omdat hij bang was als hij hen met ze zou praten dat ze zouden uitglijden en naar beneden vallen.

De foto’s van Miles Davis, Moeder Theresa en Margaret Thatcher en beroemde foto A Llama in Times Square van Inge Morath zijn een mustsee.

Gaan!

Magnum Contact Sheets is te zien tot en met 9 december aanstaande.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.