Van Disney tot Dalí

IMG_9648

Wat een verbeeldingskracht moet Charles Lutwidge Dodgson hebben gehad.

Wie hoor ik je denken? Je kent deze man onder de naam Lewis Caroll. Hij is degene die  in 1862 het verhaal Alice in Wonderland tijdens een boottochtje heeft verzonnen voor de zusjes Liddell.  Alice Liddell vroeg of hij het verhaal niet wilde opschrijven. Twee jaar later kreeg Alice een handgeschreven exemplaar. Dit jaar bestaat Alice alweer 150 jaar en is niet meer weg te denken uit onze boekenkast.

Wie kent het verhaal niet? Zelfs mijn dochterlief die in groep 2 zit kent het verhaal.  Tja, K3 hé!

Het verhaal in het kort:  Alice was zich aan het vervelen.  Plots ziet ze een wit konijn en rent erachteraan. Vervolgens valt ze in een konijnenhol….. hier begint Wonderland. Een wereld waar dieren kunnen praten en waar voedsel beslist hoe groot je bent. Briljant bedacht door Dodgson.

IMG_9657   IMG_9643

Alice & Salvador Dalí.

Sinds de publicatie in 1865 is het boek een grote hit en is in meer dan 175 talen vertaald.  Ook zijn er wereldwijd verschillende versies  met daarin verschillende illustraties.  In 1969 heeft zelfs Salvador Dalí verschillende illustraties gemaakt.

De tekening Down the Rabbit Hole van Dalí is te zien in het Meermanno Museum in Den Haag.  In de tentoonstelling Alice in Wonderland 150 jaar wordt een selectie getoond uit een privéverzameling. Van vroege negentiende-eeuwse tot de meest recente uitgaven.  Kortom van Disney tot Dalí.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik vond het erg speciaal om een tekening van Dali te bekijken. Het is minder bekend werk van  Dalí en wordt  niet vaak tentoongesteld. Op internet zag ik dat het boek opnieuw is uitgebracht ter ere van 150 jaar Alice in Wonderland. Je raadt het al, ik heb het besteld.

Ook nieuwsgierig geworden naar de tekening?

Je kunt hem nog bewonderen tot 1 november aanstaande.

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs,

Sandra

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.