#15 De Museumbezoeker @Mauritshuis

mauritshuis museumbezoeker
Fatima Smajlovic (53 )kwam ik tegen bij de garderobe in het Mauritshuis. Met nog een twintigtal museumbezoekers was zij een van de eerste bezoekers van de tentoonstelling Jan Steen vertelt.

We stonden naast elkaar bij de garderobe en lachten naar elkaar. Een lach werd een gesprek.

Met Fatima heb ik gesproken over de burgeroorlog in Bosnië. Over hoe het is om uit je land te vluchten. Over de geesten die je altijd meedraagt als je een oorlog hebt overleefd. Over het opnieuw beginnen in een ander land.

Fatima  vertelt dat ‘Art haar Therapy is’.

Voor het eerst zag ik het genot van kunstkijken ook bij een ander. Voor mij is kunst ook een tijd geweest dat het een therapeutische werking had.  Ik kon er in dwalen zonder dat ik terug hoefde naar het  verleden. Gelukkig kan ik nu van kunst genieten.

Fatima schildert (helaas heeft ze geen site) zelf ook. Ze heeft een expositie in het Edah Museum gehad en in het gemeentehuis van Helmond. Sinds kort schildert ze landschappen. In haar voorstellingen laat ze Nederlandse en Bosnische landschappen in elkaar over vloeien. Ze heeft drie jaar les gehad in een buurthuis in het dorp.

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

Oorspronkelijk kom ik uit Bosnië. Sinds 1995 woon ik in Nederland in Helmond.  In Helmond heb Museum Helmond, Jan Visser Museum en het Edam Museum.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Ik ga altijd alleen of met een groepje.  Sinds december 2017 heb ik eindelijk een museumkaart gekocht. Ik hoop nu vaker, zeker twee keer in de maand, een museum te bezoeken.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Meestal rond de 2 en 2,5 uur.  Misschien wel langer.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk?

(Lacht hardop) Ik probeer alle kunstwerken, die ik bekijk,  evenveel aandacht te geven. Ik wil niet discrimineren tussen kunstwerken. Ik denk dat ik ongeveer 10 minuten naar een kunstwerk kijk.  Als eerst kijk ik naar de voorstelling en daarna naar de details.  Daarna probeer ik alles in mij op te nemen. Zo kan ik er ook van leren.

Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Ja zeker om meer over het kunstwerk te weten!  Het meest interessant vind ik het jaartal van het kunstwerk.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

Absoluut!  Altijd met de groep waarmee ik naar een museum ga.

Waarom ben je vandaag in het Mauritshuis?

Speciaal voor de tentoonstelling Jan Steen vertelt.

Vaste collectie?

Die ga ik ook bezoeken. Mijn lievelingsschilderij is het Meisje met de Parel. Ik kan er geen genoeg van krijgen.  Op een of andere manier doet het schilderij mij ook denken aan Bosnië.  Naast de mooie parel zie ik ook iets triest in haar. Ik heb een eigen versie van het meisje geschilderd (zie foto).

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek  (afgelopen vrijdag) was het Phillips Museum. Het is een prachtig museum vooral educatief. Het is zeer de moeite waard om die te bezoeken.

Daarvoor, om precies te zijn, ben ik voor het eerst op 30 december 2017 naar het Paleis op de Dam geweest.  Ik heb daar voor het eerst gebruik gemaakt van mijn museumkaart.

Mijn grote wens was om ooit het Paleis op de Dam te bezoeken.  Het liefst voor het aflopen van het jaar 2017. Ik heb mijn wens waargemaakt . Ik heb twee rondes door het  Paleis gelopen. Ik heb zo genoten! (lacht)

Welke tentoonstelling en/of welk kunstwerk heeft het meeste indruk achtergelaten?

Het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer.

Favoriete museum?

Het Mauritshuis.

Jouw ultieme museumtip?

Kijk bij een kunstwerken (het leukst vind ik bij landschappen) naar het jaartal.  Zo kun je veel leren over hoe alles er, in die tijd, uitzag.

Lieve sterke Fatima,

Wat een mooi gesprek hebben wij gehad in het  Mauritshuis. Ik wil je bedanken dat je zo ‘open’ was.

Ik wens je alle goeds voor de  toekomst. Geniet van het schilderen, de vrijheid om te schilderen en van al jouw komende museumbezoeken.

Ik kom graag een keer naar Helmond om het Edah Museum te bezoeken!

Liefs

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.