Meesterwerk 2018 – Gazing Ball – Jeff Koons

Gazing Ball - Jeff Koons

Sinds 2011 haalt De Nieuwe Kerk een bijzonder religieus en-of spiritueel  meesterwerk naar Nederland, om dat voor een korte periode (soms alleen een maand lang) tentoon te stellen.

Het meesterwerk is het liefst een werk dat nog nooit eerder in Nederland te zien was. Het Meesterwerk wordt alleen gepresenteerd.

Vanaf morgen is een van de Gazin Balls Paintings die Jeff Koons sinds 2014 maakt te zien in de Nieuwe Kerk Amsterdam.

Het kunstwerk, Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints)- 2014 – 2015 is het zevende Meesterwerk . Het schilderij komt uit de privécollectie van de kunstenaar en zal waarschijnlijk nooit in een museum te zien zijn. Dit gegeven is al een reden om het werk te gaan bekijken.

Inmiddels heeft Koons maar liefst 35 Gazing Ball Paintings met schilderijen van oude en moderne meesters gemaakt letterlijk van Leonardo da Vinci tot Picasso en van Manet en Van Gogh.

Voor een indruk van al zijn werken kijk op: Gazing Balls Paintings – Jeff Koons

Koons kent de Gazing Balls uit zijn jeugd in Pennsylvania waar hij de glazen bollen zag in voortuinen.

De bollen stonden voor gastvrijheid.

Als jongetje schilderde hij al reproducties na van oude meesters. Als je heel goed kijk zie je in bijna al zijn werken de oude religieuze verhalen terugkomen.

Het Groninger Museum heeft een reliëflijst van een spiegel, Christ and the Lamb (1988) in haar bezit. De spiegel verwijst naar het schilderij Maria met kind en Sint Anna van Leonardo da Vinci.

Zullen we gaan kijken naar het Meesterwerk 2018?

Samen met zijn assistenten schilderde hij het originele werk van Perugino na.  Het oorspronkelijke formaat is 274 x 210.5 centimeter en is te zien in de pinacotheek van Bologna.

De replica van Koons is 179.9 x 136.5 centimeter.

In eerste instantie had ik niet verwacht dat het kunstwerk Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with Four Saints) mij zou raken.

Ik kende het werk immers uit een blad en het internet, kende de kleuren en kende de bol.

Bij het betreden van de ruimte waar het schilderij te zien is, zie je vanaf een afstand de kobaltblauwe bal. De ronding van de bol lijkt wel perfect!  Ook de positionering van de bol tussen de figuren is bijna volmaakt.

Als je het werk in een blad of internet ziet  dan lijkt het net of een deel van de bol in het schilderij zit. In werkelijkheid is de bol bevestigd aan een geschilderde aluminium plaat en hangt aan de voorkant van het schilderij.

Jeff Koons heeft gisteren tijdens de presspreview het werk geïntroduceerd en onthuld.

Als een van de weinigen ben ik tot aan het eind van de preview gebleven. Zo had ik het schilderij voor enkele momenten (net zoals De Nieuwe Kerk na openingstijd) voor mezelf.

Het mooist vond ik om dat zien dat oude en nieuwe kunst  met elkaar samensmelten!

Ik kon niets anders dan kijken, kijken en opnieuw kijken naar Maria die een wolkentapijtje onder haar voeten heeft.  De kleuren van het schilderij zijn prachtig!

selfie gazing ball

Het kunstwerk leent zich goed uit voor het maken van selfie’s! Ik heb dat gedaan met het tentoonstellingsaffiche in mijn hand.

Ik zeg: Gaan met die Banality!

Meesterwerk 2018; Gazing Ball (Perugino Madonna and Child with four Saints) is te zien tot en met 8 april 2018.

Voor meer informatie kijk op: De Nieuwe  Kerk Amsterdam.

Kijk hier voor het Meesterwerk 2015 – Bill Viola Tristan’s Ascencion & Meesterwerk 2016 Calvary van Marc Chagall.

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.