Blog en Vlog: Michelangelo Exhibition – A Different View

Michelangelo Exhibition – A Different View

Tentoonstelling Michelangelo Exhibition – A Different View
Te zien tot en met 12 mei 2019 in de Beurs van Berlage Amsterdam

Heb je altijd de fresco’s van Michelangelo in de Sixtijnse Kapel al willen zien? Dan kan dat vanaf morgen op loopafstand vanaf het Amsterdam Centraal.

Het zijn niet (en dat kan ook helemaal niet) de originele fresco’s maar fotomechanisch gereproduceerde kopieën in bijna originele grootte.

Michelangelo - Fresco Sixtijnse Kapel

Michelangelo werkte vier jaar lang om het plafond te beschilderen. De negen fresco’s zijn gebaseerd op Hebreeuwse bijbel (de Genesis).

Je ziet de scheiding van donker en licht, de schepping van de zon en de maan, scheiding van water en land, de schepping van Adam, de schepping van Eva, de zondeval & de verdrijving uit het paradijs, het offer van Noach, de zondvloed en de dronkenschap van Noach.

Kort nadat de fresco’s waren gemaakt raakten ze al zwaar beschadigd door regenwater, vuil en roet van de kaarsen.

Brood, water en natuurhars werden gebruikt om de fresco’s te herstellen maar ze hadden hun kleur en intensiteit al verloren. In de periode van 1982 tot en met 1994 zijn de fresco’s volledig hersteld door middel van water en oplosmiddelen. Op 11 december 1999 werd de Sixtijnse Kapel officieel heropend.

De titel van de tentoonstelling heeft niets voor niets de naam: Michelangelo Exhibition – A Different View. Je kijkt er namelijk op een andere manier naar.

Voor wie de Sixtijnse Kapel ooit heeft bezocht, weet dat je in de Sixtijnse kapel alleen naar de freco’s kunt kijken door op te kijken.
De tentoonstellingsmaker heeft gekozen om de fresco’s op de beursvloer te leggen. Het mooie daarvan is dat je ze op deze manier van heel dichtbij kunt bekijken én je er omheen kunt lopen.

profeten en de sibillen

Toen ik de titel zag dacht ik in eerste instantie dat alleen de fresco van Michelangelo zou worden getoond.

Tot mijn verbazing kun je alle schilderingen van de Sixtijnse Kapel bekijken. De zijwanden met de vertellingen van Jezus en Mozes, de profeten en de sibillen en het Laatste oordeel zijn niet vergeten. De formaten zijn hier anders dan de originele.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Fenomenaal en vooral indrukwekkend. Ik vond het ook wel een (te) gekke gedachte dat ik waarschijnlijk tegelijkertijd met iemand in Rome naar de fresco’s kijk. Hij of zij naar de originele versie en ik naar de replica’s. Ik snap wel dat dit totaal een andere beleving is maar voor wie een ticket naar Rome niet kan betalen of niet kan reizen is de expositie wel een uitkomst (en stiekem wel een betere want je hoeft er niet voor in de rij én je er op je gemak naar kijken).

De ‘A Different View’ tentoonstelling van Michelangelo is van 26 januari t/m 12 mei 2019 dagelijks geopend van 10 tot 6 uur. De kassa sluit om 5 uur.

Voor meer informatie kijk op: Beurs van Berlage.com/michelangelo

Beurs van Berlage dank dat ik mocht komen kijken. Zoals beloofd vanmiddag: tot de volgende expositie!

Liefs,
Sandra

De Beurs van Berlage heeft mij gevraagd om onderstaand met klem te publiceren:

De foto’s zijn op vrijdag 25 januari 2019 met toestemming van de Beurs van Berlage & de tentoonstellingsmaker gepubliceerd. De afbeeldingen zijn eigendom van Kunstkieken.nl en mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

 

 

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.