Voor het eerst in mijn bloggerleven weet ik niet hoe ik moet beginnen met een stuk.
Ik heb namelijk drie openingszinnen. “Jippie, het eerste microbenmuseum ter wereld, in hartje Amsterdam is nu ook te bezoeken met een museumkaart”. “Aaaah, ik heb een pantoffeldiertje gezien”. Of last but not least: “Eindelijk ben ik weer verliefd op een tentoonstelling. Gelukkig is het een permanente tentoonstelling die ik steeds opnieuw kan gaan bezoeken”.
Ik kan niet kiezen. Dus ik laat het maar zo.
Micropia is een ervaring welke ik niet snel vergeten zal. Een onzichtbare wereld van virussen, bacteriën, algen en schimmels wordt hier zichtbaar.
Klinkt misschien smerig, maar dat is het absoluut niet. We hebben deze piepkleine beestjes, de microben, juist hard nodig om gezond te blijven. Gelukkig zien we ze niet met het blote oog want ze zitten echt overal; op je tong, onder je armen, in je darmen en op je huid. Echt overal. Zelfs op en in je eten. Je beseft het niet maar terwijl je dit stuk aan het lezen bent zitten er (per oog) vijf microben dit stuk mee te lezen.
Met de lift betreedt je op de eerste verdieping de diepe donkere wereld van de microben.
Het is een interactieve tentoonstelling vol met borrelende flesjes en heel veel microscopen waarmee je naar microben kunt kijken. Ook kiek je hier anders …..
Het is in het begin even wennen hoe je een microscoop moet bedienen, maar als je dit eenmaal onder de knie hebt gaat er een wereld voor je open. Ik vond het geweldig om na jaren weer eens pantoffeldiertje te zien. Ook is het bijzonder om de verschillende vormen en kleuren van diverse microben te bekijken. Het zijn levende kunstwerken! Mijn favoriet zijn absoluut de kiezelwieren. Die zijn een mustsee!
The Blob!
Een ander diertje dat ik gezien heb is de slijmzwam. Slijmzwam hoor ik je denken? Dit diertje ken jij ook en komt uit de horrorfilm The Blob. Het monster dat alles opat wat er op zijn pad kwam. In de natuur eet de slijmzwam graag andere microben zoals bacteriën en schimmels.
Het onderdeel Huisgenoten laat zien dat we helemaal omringd zijn door microben.
Ze zitten niet alleen op je lichaam maar ook op je toetsenbord, telefoon, tandenborstel en zelfs schoenzool. Ook zijn er filmpjes te zien en kun je glazen bakjes met schimmel en bacteriëninhoud van dichtbij bekijken. Een filmpje laat zien wat het effect van handen wassen is. In principe spoel je alleen de lichaamsvreemde microben weg. De duizenden lichaamseigen microben blijven na het handen wassen gewoon op je handen zitten. Dat beeld kan ik nooit meer van mijn leven loslaten. Dank je wel Micropia!
Als je denkt dat je alles hebt gezien dan heb je het mis.
Er is zoveel te zien dat een tweede bezoek een must is. Een opsomming; je kunt er een bodyscan maken waarbij je jouw eigen microben beter leert kennen. Ook is er een kiss-o-meter waarbij je niet alleen kan zien of je braaf of juist (in mijn geval) heel spetterend zoent maar ook meteen weet hoeveel bacteriën je hebt verwisselt en overgedragen tijdens het kussen. Je kunt het verrottingsproces bij voedsel zien en zelfs ruiken. Je komt te weten welke schimmels en bacteriën er in ons dagelijkse voedingsmiddelen zitten.
En dan opnieuw een last but not least: er is ook kunst te zien. Yeah! Van Jan Rothuizen tot Glaskunst.
Voordat ik naar Micropia ging heb ik eerst de site gelezen voor informatie. Ik werd erg blij met wat ik op de site aantrof: een tekening van het Artisplein gemaakt door Jan Rothuizen. Daar werd ik intens blij van. Nog blijer werd ik van de kunstwerken die in de tentoonstelling te zien zijn. Dit had ik niet verwacht. Dit maakt Micropia tot een echt museum!
Op de eerste verdieping hangen er prachtige foto’s van microben gemaakt door microfotograaf Wim van Egmond. De trap is ook het bekijken waard. Het is geïnspireerd op de structuur van DNA.
Foto’s: Micropia – Artis
Echt het kieken waard! Hatsjoeeee!
Op de begane grond vind je het project The Growing Lab (links) van kunstenaar Maurizio Montalti. In samenwerking met Universiteit Utrecht zoekt hij naar de beste manier om schimmels te gebruiken voor de productie van duurzame materialen. Op de foto zie je vazen en schalen gemaakt van schimmels. Glass Microbiology zijn glaskunstwerken van kunstenaar Luke Jerram. Hij laat gevaarlijke microben zien. Op de foto zie je de minst gevaarlijke meneer verkoudheid.
Handige weetjes
LEUK!: Overal in de tentoonstelling kom je het beerdiertje met acht poten en een bek met een snuitje tegen. In het echt bestaat dit vreemde beestje ook en kan wel tien jaar in barre omstandigheden overleven.
TOP! Micropia is een permanente tentoonstelling. Als een van de weinige musea in Amsterdam heeft het ook hele fijne ruime openingstijden. De tentoonstelling is leuk, toegankelijk en erg leerzaam voor jong & oud en zeker een must-to-do voor op de derde date!
Kijk voor meer informatie op: Micropia Amsterdam
Ben jij al naar Micropia geweest? Wat vond jij ervan?
Liefs,
Sandra
Hier ga ik zeker naar toe. Dank weer Sandra!