Munch: Van Gogh

Toen ik voor het eerste hoorde dat het werk van Vincent van Gogh en de Noor Edvard Munch samen in de tentoonstelling Munch: Van Gogh te zien zou zijn leek mijn reactie exact op de personage van De Schreeuw.

Munch: Van Gogh is een interessante tentoonstelling als je bedenkt dat de heren elkaar nog nooit ontmoet hebben. Beide heren waren in hetzelfde tijdsperk met dezelfde onderwerpen bezig.

In zowel het werk van Munch als Van Gogh staan de emoties van het menselijk bestaan (geboorte en dood, angst, lijden,  troost , hoop en liefde).

Munch was tien jaar jonger dan Van Gogh maar starte zijn carrière ongeveer gelijktijdig met Van Gogh rond 1880.

Hun missie was het radicaal moderniseren van kunst. Ik ben geen kunstkenner, maar ik geloof dat hun missie geslaagd is.

In de tentoonstelling worden de kunstwerken (net als de titel van de expositie) van  Munch en van Van Gogh naast elkaar getoond.

Ik vond het niet storend maar juist wel fijn om overeenkomsten letterlijk naast elkaar te zien.

De Schreeuw wilde ik in het echt zien. In het Noors heet het schilderij: Skrik.

Om heel eerlijk te zijn vond ik het tegenvallen. Ik denk dat het komt omdat ik de kleuren feller had verwacht. Maar misschien komt het ook omdat dit de eerste versie is van De Schreeuw.

Munch maakte in totaal vier versies van dit werk. Het is de allereerste keer dat de eerste versie te zien is in Nederland.

Waar ik ontzettend vrolijk van werd is het schilderij Het boerenmeisje met de gele strohoed van Van Gogh.

Van Gogh noemde dit schilderij in een brief aan zijn broer Theo op 2 juli 1890. Hij maakte hierin een schetsje van het schilderij. Het werkt behoort tot de dertig duurste schilderijen ter wereld en behoort tot een privécollectie.

Munch: Van Gogh is te zien tot en met 17 januari 2016.

Een sfeervolle en boeiende tentoonstelling.  Een aanrader is naast bovenstaande schilderijen ook om de volgende schilderijen van heel dicht te bekijken; Amor en Psyche en Vampier II van Munch en  De Zouaaf van Van Gogh. !

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs en een fijne avond!

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 reacties

  1. Inderdaad goed dat je er weer bent.

    Lijkt me een interessante tentoonstelling. ‘De schreeuw’ heb ik ook nog niet eerder in het echt aanschouwd, ben benieuwd.

    • Ben ook weer blij om weer terug te zijn. Vanaf volgende week ben ik “echt” terug. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met het schilderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.