Munch: Van Gogh

IMG_9671

Toen ik voor het eerste hoorde dat het werk van Vincent van Gogh en de Noor Edvard Munch samen in een tentoonstelling te zien zou zijn leek mijn reactie exact op de personage van De Schreeuw.

Het is een unieke tentoonstelling als je bedenkt dat de heren elkaar nog nooit ontmoet hebben. Ze waren in dezelfde tijd met dezelfde onderwerpen bezig.  Met name staan de grote emoties van het menselijk bestaan (geboorte en dood, angst, lijden,  troost , hoop en liefde) centraal in bijna al hun werken.

Munch was tien jaar jonger dan Van Gogh maar hun carrières begonnen ongeveer gelijktijdig in 1880.  Hun missie was het radicaal moderniseren van kunst. Ik ben geen kunstkenner, maar ik geloof dat hun missie geslaagd is.

Vorige week stond ik  tussen schilderijen van deze heren.

Na het zien van de tentoonstelling duizelde het wel een beetje. Ik vond het indrukwekkend. Niet alleen qua thema’s maar ook qua kleur. Zelfs hun voorkeur voor kleur is bijna hetzelfde!  Alleen aan de penseelstreken herken je  wie de maker is van een schilderij. In de tentoonstelling kan het dan ook niet anders dat sommige schilderijen als plaatje-plaatje zijn opgesteld. Ik  vond het niet storend maar juist wel fijn om overeenkomsten letterlijk naast elkaar te zien.

IMG_9692  IMG_9682

Terug naar De Schreeuw.  In het Noors heet het schilderij: Skrik.

Dat schilderij wilde ik in het echt zien.  De schreeuw kende ik  tot nu toe alleen van foto’s en  gemaakt van Lego blokjes door Nathan Sawaya.  Om heel eerlijk te zijn deed het schilderij mij niet zo heel veel.  Ik keek ernaar en dat was het dan ook.  Ik ben wel erg blij dat ik hem heb gezien, want zo heb ik weer een must-see van mijn lijstje afgestreept.

Mooi mooi mooi!

Waar ik wel erg blij en vrolijk van werd is het schilderij Het boerenmeisje met de gele strohoed van Van Gogh. Wat een schoonheid van een schilderij! Van Gogh noemde dit schilderij in een brief aan zijn broer Theo op 2 juli 1890. Hij maakte hierin een schetsje van het schilderij.  Het werkt behoort tot de dertig duurste schilderijen ter wereld en behoort tot een privécollectie.

Tot wanneer?

Munch: Van Gogh is te zien tot en met 17 januari 2016.  Een sfeervolle en boeiende tentoonstelling.  Een aanrader is naast bovenstaande schilderijen ook om de volgende schilderijen van heel dicht te bekijken; Amor en Psyche en Vampier II van Munch en  De Zouaaf van Van Gogh. Googlen kan ook natuurlijk!

Voor meer informatie kiek hier!

Liefs en een fijne avond!

Sandra

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

5 Comments

  1. Inderdaad goed dat je er weer bent.

    Lijkt me een interessante tentoonstelling. ‘De schreeuw’ heb ik ook nog niet eerder in het echt aanschouwd, ben benieuwd.

    • Ben ook weer blij om weer terug te zijn. Vanaf volgende week ben ik “echt” terug. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met het schilderij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.