Afdrukje

Prenten. Je moet er van houden. Ik vind die van sommige oude meesters vaak te grijs en te grauw.

Daarentegen kan ik wel uren naar de houtgravures van de Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton kan kijken.

De techniek van het maken van een prent daarentegen vind ik meesterlijk. Ik kan het niet laten om dit ook in de taal der straat te zeggen: gruwelijk! Het is bijna ongelofelijk hoe een prent tot stand komt. De tekening wordt gegraveerd in een stuk hout of metalen plaat. Daarna wordt de tekening bedekt met etsinkt en wordt de prent in spiegelbeeld afgedrukt op papier. Vaak hebben de prenten enorm veel details.

een rijke traditie museumblogger rembrandthuis museumtip

Ongeveer drie of misschien alweer vier jaar geleden heb ik een workshop etsen gevolgd in het Rembrandthuis.

Het is erg lastig om tegelijkertijd “strak” en vloeiend te graveren. Het leukst van het afdrukken van prenten vond ik dat je een tekening in verschillende versies kan maken. Dit doe je door meer of minder etsinkt van de plaat af te kloppen. Het intekenen heb ik in dikke plastic gedaan. Een was een hele leuke Rembrandt-ervaring!

De tentoonstelling Een Rjjke traditie zou de ontwikkeling van twee eeuwen Nederlandse prentkunst moeten laten zien.

Als prenten-leek kon ik helaas de verloop ervan niet zien. In het Rembrandthuis zijn er 80 prenten te zien van drie onbekende verzamelaars.

een rijke traditie museumblogger rembrandthuis museumtip

Twee prenten vond ik erg bijzonder omdat het onderwerpen helaas nog steeds bestaan. Namelijk oorlog en armoede.

De prent Een soldaat neemt afscheid van zijn vrouw is gemaakt door de Antwerpse en Brugse prentkunstenaar Julius Goltzius. In deze prent (op zijn Belgisch gezegd) weent de vrouw omdat haar man altijd stante pede moet vertrekken.

een rijke traditie museumblogger rembrandthuis museumtip

De prent Bedelaarskoppel in gesprek is van Pieter Quast; een Amsterdamse graveur. Dit prent is nummer 21 van de serie  Tis al verwart-gaeren van 28 prenten. De serie (1638) gaat over de ellende van de armen en laat boeren en bedelaars zien. Ik heb geprobeerd om de serie op internet op te zoeken. Tevergeefs kom ik maar uit op een prent.

een rijke traditie museumblogger rembrandthuis museumtip een rijke traditie museumblogger rembrandthuis museumtip

Tussen al die prenten hangt er een beroemde prent. Het is een prent uit 1647 van de Haarlemse Adriaen van Ostade die een boer en zijn vriend heeft getekend die aan het vissen zijn. Ook al is deze prent grijs en grauw; ik vind em echt mooi!

Rembrandt tekende graag jonge vrouwen aan een venster. Velen werden hierdoor geïnspireerd. Zo ook Ferdinand Bol. Wat mij opvalt aan deze prent is de schaduw van de vrouw op de deur en haar fijne halsketting.

Mustsee!

Een aanrader is serie Schepping van Jan Harmensz Muller een Nederlandse prentenmaker  te gaan bekijken. Hij heeft de scheiding van land en water, schepping van de zon, maan en sterren, dieren en de mens gemaakt.  Als je naar de tentoonstelling gaat wil ik graag weten van de serie vind.

Tot wanneer?

Een Rijke Traditie is tot en met 24 januari aanstaande nog te zien. Voor meer informatie kiek hier! 

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.