Afdrukje

De tentoonstelling Een Rijke traditie in het Rembrandthuis laat de ontwikkeling van twee eeuwen Nederlandse prentkunst zien.

Om eerlijk te zijn houd ik niet zo van etsen-kijken. Daarentegen kan ik wel uren naar de houtgravures van de Zwitserse kunstenaar Félix Vallotton kan kijken.

Op uitnodiging van het Rembrandthuis ben ik gaan kijken naar de tentoonstelling Een Rijke Traditie.

De techniek van het maken van een prent daarentegen vind ik meesterlijk.

Het is bijna ongelofelijk hoe een prent tot stand komt. De tekening wordt gegraveerd in een stuk hout of metalen plaat. Daarna wordt de tekening bedekt met etsinkt en wordt de prent in spiegelbeeld afgedrukt op papier. Vaak hebben de prenten enorm veel details.

Kunstkijken: In het Rembrandthuis zijn er 80 prenten te zien van drie onbekende verzamelaars. Ga je mee kunstkijken?

Twee prenten vond ik erg bijzonder omdat het onderwerpen helaas nog steeds bestaan. Namelijk oorlog en armoede.

De prent Een soldaat neemt afscheid van zijn vrouw is gemaakt door de Antwerpse en Brugse prentkunstenaar Julius Goltzius.

In deze prent (op zijn Belgisch gezegd) weent de vrouw omdat haar man altijd stante pede moet vertrekken.

De prent Bedelaarskoppel in gesprek is van Pieter Quast; een Amsterdamse graveur.

Dit prent is nummer 21 van de serie Tis al verwart-gaeren van 28 prenten. De serie (1638) gaat over de ellende van de armen en laat boeren en bedelaars zien. Ik heb geprobeerd om de serie op internet op te zoeken. Tevergeefs kom ik maar uit op een prent.

Tussen al die prenten hangt uit 1647 van de Haarlemse Adriaen van Ostade.

Op de prent is te zien hoe een boer en zijn vriend aan het vissen zijn. Ook al is deze prent grijs en grauw; ik vind het echt mooi!

Rembrandt tekende graag jonge vrouwen aan een venster.

Velen werden hierdoor geïnspireerd. Zo ook Ferdinand Bol. Wat mij opvalt aan deze prent is de schaduw van de vrouw op de deur en haar fijne halsketting.

Als je naar de tentoonstelling gaat is het een aanrader om de serie Schepping van Jan Harmensz Muller een Nederlandse prentenmaker  te gaan bekijken.

Hij heeft de scheiding van land en water, schepping van de zon, maan en sterren, dieren en de mens gemaakt.  Als je naar de tentoonstelling gaat wil ik graag weten van de serie vind.

Een Rijke Traditie is tot en met 24 januari aanstaande nog te zien.

Voor meer informatie kiek hier! 

Fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.