#5 De Museumbezoeker @Mauritshuis

 
In een van de zalen van het Mauritshuis  viel Ton Mensenkamp (70) mij meteen op.

Niet vanwege zijn felblauwe jas maar omdat hij ontzettend aan het genieten was van een schilderij. Ik liep Ton voorbij omdat ik hem niet wilde storen.

Na een aantal zalen verder te zijn had ik grote spijt en ben ik op zoek gegaan naar Ton. Ik kon hem nergens vinden en ben letterlijk een paar keer twee verdiepingen op en neer gegaan. Van het zoeken raakte ik buiten adem en voelde ik mij een museumbezoeker-detective. Gek genoeg zag ik Ton staan bij het schilderij Saul en David van Rembrandt van Rijn en sprak hem aan. Dit kon geen toeval zijn!

Jan Mensenkamp bleek kunstenaar te zijn.

Als kleine jongen zag hij op de markt in Harderwijk  een kunstenaar op een wit doek een heel landschap schilderen. Zijn reactie was “ Dit is toveren, dit is magisch en dat wil ik ook”.  Met dit gevoel heeft hij lang gesluimerd. Tot aan 2000 is hij docent Beeldende  Kunst geweest en heeft daarna een glasstudie afgerond bij Tetterode Glasstudio.

Met Ton heb ik gesproken over kunst, het kijken naar kunstwerken  en over creativiteit. We hebben gesproken over Rembrandt en over hoe Rembrandt zijn schilderijen schilderde. Wat ben ik blij dat ik hem aangesproken. Lees maar mee!

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

In Amsterdam heb je het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, het  Allard Pierson Museum, Van Gogh Museum ,  Joods Historisch Museum, het Rembrandthuis, FOAM, het Tropenmuseum en de Hermitage en kleinere musea.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Minstens twee keer in de maand. Altijd met mijn vrouw en heel soms alleen.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Gemiddeld anderhalf uur tot twee uur.  Na een museumbezoek ben ik helemaal lam. Het kost energie als je goed kijkt en een schilderij helemaal in je opneemt.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk?

Gemiddeld tien a vijftien minuten.

Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Nee nooit, behalve als ik iets vreemd vind dan wil ik daar meer over weten.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

JA, altijd met mijn vrouw (zij heeft kunstgeschiedenis gestudeerd), collega’s en vrienden. Ik ontdek steeds weer nieuwe dingen en deel dat graag met anderen.

Waarom ben je vandaag in het Mauritshuis?

Ik ben vandaag in Den Haag voor mijn nieuwe expositie bij ChristoArtfair en ik wilde graag een paar schilderijen uit de vaste collectie van het Mauritshuis bekijken.

Tijdens het gesprek heb ik met Ton naar drie schilderijen (zie boven) gekeken. Hieronder en zeer beknopte versie van ons gesprek.

Op de foto zie je Ton staan voor het zelfportret van Rembrandt (1669). Ton vertelde mij dat dit zelfportret een van de laatste zelfportretten van Rembrandt is. Rembrandt overleed in 1669. Voor de kleur van de ogen heeft Rembrandt vijf verschillende kleuren verf gebruikt. De kraag is slordig geschilderd, met enkele snelle bewegingen.

De man op het Portret van oude man (1667) lijkt wel kortademig.  “Je hoort hem bijna zuchten en kuchen” grapt Ton. Op zijn kleding heeft Rembrandt kleine krasjes aangebracht. Hier heeft Rembrandt de handen geen aandacht gegeven zoals hij wel gedaan heeft bij de handen van Koning Saul. De tulband is prachtig geschilderd.

oude vrouw met kaarsen peter paul rubens

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek was de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie, daarvoor ben ik naar het Stedelijk Museum geweest voor de vaste collectie.

Welk schilderij heeft vandaag het meeste indruk achtergelaten?

Het schilderij Oude vrouw en jongen met kaarsen van Peter Paul Rubens.  Je ziet een oude vrouw die met haar hand het kaarslicht tempert, terwijl de jongen zijn kaars bijhoudt om hem af te steken. Wat je hier ook ziet is ouderdom versus jong, levenslicht versus dood. Prachtig!

Favoriete museum?

Geen enkel.  Museum Beelden aan Zee en Museum Voorlinden vind ik erg leuke musea.

Jouw ultieme museumtip?

Kies in een tentoonstelling eén of twee schilderijen uit en kijk je ogen uit. Bedenk daarbij dat degene die het kunstwerk heeft gemaakt alles zelf heeft bedacht en uitgewerkt. Daarbij zit er geen enkele toevalligheid, alles is gewild.

Ton, dank voor het mooie gesprek . Ik vind je een echte kunstkieker!

Over de vaste collectie van het Mauritshuis heb ik al eens geschreven.  Het is echt de moeite waard om die ook een keer te gaan bekijken. Nieuwsgierig naar de kunstwerken van Ton? Kijk dan op tonmensenkamp.nl

Ben jij wel eens naar het Mauritshuis geweest? Welk schilderij maakte het meeste indruk?

Ik wens je een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

6 reacties

  1. Wat leuk, een nieuw item; kunstkiekmuseumbezoekerdetective. ?
    Nu ik een paar heb gelezen vallen de verschillen in beleving op. Heel erg leuk om te zien, de 1 lees wel tekstbordjs, de andere niet. Heel leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.