Kunstkijken; Robert De Montesquiou

Robert De Montesquiou door Giovanni BoldiniOp 31 augustus 2016 plaatste ik een foto van het schilderij Robert De Montesquiou door Giovanni Boldini op Instagram.

Het  is een van mijn favoriete kunstwerken en is te zien in Musee d’Orsay In Parijs.

De man die afgebeeld is, is Montesquiou. Hij was een Frans schrijver, dichter en essayist.  Maar het meest bekend was hij als dandy.

Op wikipedia las ik dat het dandyisme begon als een vorm van verzet tegen de Franse Revoluties rond 1790. Als grapje kun je zeggen dat met komst van een meetlint de dandy werd geboren. Een dandy was zelfbewust en zette zich af alles wat naar uniformiteit neigt.

Wat zie je?

Op het eerste gezicht een man die op een stoel zit. Het lijkt alsof hij uit de hoogte doet. Als je iets langer kijkt dan zie je dat hij juist niet arrogant doet of is maar dat hij zelfverzekerd is en laat zien wat hij ‘in huis’ heeft. Deze man wil graag in de schijnwerpers staan en vooral opgemerkt worden!

Wat heeft hij dandy- in- huis?

Aan zijn wandelstok met een bijzondere azuurblauwe kop is te zien dat hij een heer van stand is. Een wandelstok werd in de negentiende eeuw gezien als een statussymbool. Hoe duurder een wandelstok hoe rijkelijk versierd was de kop.

Zijn  pak is een maatpak met waarschijnlijk de perfecte snit en gemaakt van de duurste en zachtste stoffen.  Het sjaaltje vast van pure zijde en hangt vederlicht om zijn nek.

Zijn kapsel zit perfect. De slagen in zijn haar zijn door handen in gemaakt. Een fohn had je toen niet. Wie zou dat gedaan hebben? Hijzelf of iemand anders?

Als je nog verder kijkt dan zie je dat onder zijn snor de kleur van zijn onderlip goed te zien is. Zijn snor is letterlijk tot in de puntjes verzorgd.

Onafgewerkt

Wat ik zo mooi vind aan dit schilderij is dat er delen zijn die tot in de nauwkeurigheid zijn geschilderd en andere delen weer snel te zijn afgewerkt.  Zijn onderlichaam lijkt valt bijna niet op mits je goed kijkt.

expositie Dries Van Noten – Inspirations

Het schilderij is voor het laatst tentoongesteld in de expositie Dries Van Noten – Inspirations.

Daarin werden inspiratiebronnen (zoals kunstwerken en films) getoond naast creaties van de ontwerper.

Mijn gedachten

Telkens als ik dit schilderij zie dan heb ik telkens twee gedachten. Hoe was zijn stem? Hoe zou hij ruiken? In mijn fantasie is zijn stem laag en ruikt hij kruidig bijna houtachtig met een snufje frisheid van bergamot.

Wat vind jij van dit schilderij? Heb jij het in het “echt” gezien?

Fijn weekend,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.