#8 De museumbezoeker @Centraal Museum Utrecht

musea bekennen kleur
Heel enthousiast werd ik toen ik Brigitte (73 jaar) zag.

Zij was namelijk de enige (samen met mij ) getinte persoon in de ruimte. Eigenlijk is het wel jammer maar aan de andere kant werd ik gewoon erg blij toen ik haar zag. Ik kom namelijk heel weinig mensen uit mijn eigen cultuur tegen.

Ik was halverwege de tentoonstelling toen ik Brigitte opmerkte. We spraken af dat zij mij zou opzoeken nadat ze de tentoonstelling had gezien.

Brigitte bleek, net als ik, een fervent museumbezoeker.

Met Brigitte heb ik gesproken over de stad Utrecht, over de betekenis van normen en waarden, over ouderschap en over de dood. Ook sprak ik haar over het Centraal Museum en over de tentoonstelling Pyke Koch.

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

Ik kom uit Utrecht. Hier heb je het Centraal Museum, Het Nijntje Museum, Het Spoorweg Museum,  Museum Catharijneconvent en het Universiteitsmuseum.

Brigitte kent ze niet alleen van naam maar brengt er vaak een bezoek aan.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Twee keer in de maand met mijn echtgenoot.  Daarnaast ook met een vriendin of een groep vriendinnen.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Hangt er van af. Mijn museumbezoekjes duren wel twee uur lang.  Maar dan bezoek ik altijd de tijdelijke tentoonstellingen.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk?

Ik heb al zoveel tentoonstellingen in mijn leven gezien.  Ik kijk nu vooral naar kunstwerken die niet ken.  Daar besteed ik dan mijn tijd aan. Dat varieert van 1 tot 5 minuten.

In deze tentoonstelling ken ik Vrouwen in de Straat, die heb ik  al eens eerder gezien. Vandaag heb ik die vluchtig bekeken.

Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Vroeger wel. Inmiddels ken en herken de meeste kunstenaars. Ik vond het altijd  leuk om zelf namen te geven aan kunstwerken. Dan keek ik achteraf of ik op de goede weg zat met mijn eigen gekozen naam.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

Ja en nee. Ligt erg aan de expositie.

Waarom ben je vandaag in Centraal Museum?

Vandaag ben ik samen met mijn man speciaal voor tentoonstelling De wereld van Pyke Koch naar museum gekomen.

Vaste  collectie?

Die bezoek ik bijna niet meer. Ik bezoek nu alleen nog maar de tijdelijke tentoonstellingen van musea. Vroeger kon ik twee tentoonstellingen bekijken. Dat lukt mij niet meer, zeker als een expositie overweldigend is.

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek was de Paul Delvaux – Meester van de Droom in de Kunsthal in Rotterdam. Daarvoor ben ik naar de de tentoonstelling Wolfgang Mattheuer- Retrospectief in Museum de Fundatie. Daarvoor ben ik naar

Welke tentoonstelling en/of welk kunstwerk heeft in de tentoonstelling het meeste indruk achtergelaten?

Dan kies ik voor het schilderij Mercedes de Barcelona (1930 – bovenste foto). Ik zag haar bij binnenkomst en ik werd er zo blij van! De hardheid in haar gezicht vind ik erg mooi.

Favoriete museum?

Dat is een hele lastige en moeilijke vraag.  Ik kan niet kiezen.

Ik word heel blij als ik in het Rijksmuseum ben.  Ik bezoek niet de Eregalerij in het Rijksmuseum maar altijd de bovenste verdieping waar je het raamwerk kan bekijken. Volgens mij is dat de 3e verdieping (lacht).

Ik ga graag naar het Singer Laren (de lichtinval is daar prachtig), Museum More.

Jouw ultieme museumtip?

Als je toch een stap neemt om een museum te bezoeken ga dan eerst een paar keer langs de vaste collectie. Probeer dan gewoon te kijken en te genieten en let vooral niet op de tekstbordjes.

Langzamerhand zul je zien dat je steeds meer ‘herkent’ , Vroeger heb ik veel vaste collecties bekeken van musea en ik heb daar ontzettend veel van geleerd.

Dank voor het mooie gesprek Brigitte! 

Veel liefs (ook voor jouw partner voor zijn geduld!)

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.