#7 De museumbezoeker @Het Portret – De Nederlandse Portretprijs 2017

Bezoeker Het Portret van de Nederlandse Portretprijs

In Paleis Soestdijk kwam ik Els (58 jaar) tegen tijdens een rondleiding door het Paleis. Ik had haar al eerder die dag gezien in de tentoonstelling Het Portret –  De Nederlandse Portretprijs 2017. Ze was toen diep in gesprek met haar kleindochter voor het schilderij “Mijn vader had Alzheimer” van Hendrik Elings.

Met Els heb ik gesproken over het leven, dementie, het verlies van beide ouders, de mooie kanten van het leven en over de film Collateral Beauty.

Waar kom je vandaan en welke musea heb je in jouw stad?

Ik kom uit Noordwijk. De bekendste musea in mijn stad zijn Space Expo,  Museum Engelandvaarders en Atlantikwall- Museum en Museum Noordwijk.

Hoe vaak in de maand bezoek je een museum? Alleen? Samen? Museummaatje?

Altijd met mijn kleindochter en anders alleen.  Sinds 2010 krijg ik ieder jaar een museumkaart van haar als verjaardagscadeau. Ik probeer eén keer per maand een museumbezoek te doen. Helaas lukt dat mij niet altijd vanwege mijn drukke baan.

Hoe lang duurt jouw museumbezoek gemiddeld?

Het hangt echt van de tentoonstelling af, maar gemiddeld anderhalf uur. Als ik met mijn kleindochter een museum bezoek dan doe ik er twee en een half uur over.

Hoe lang kijk je naar een kunstwerk? Lees je de tekstbordjes bij een kunstwerk?

Ik geloof een minuut of drie. Meestal niet, behalve als ik echt iets wil weten. Dat hoeft niet perse bij een kunstwerk te zijn welke ik mooi vind.

Praat je met anderen over jouw museumbelevingen?

Ja, altijd met mijn kleindochter, enkele familieleden waaronder mijn oudste broer en vrienden.

 Waarom ben je vandaag in Paleis Soestdijk?

Voor de binnenkant van het Paleis. Mijn kleindochter heeft alleen het park gezien. Ik heb haar vandaag hier naar toe meegenomen.

Heb je ook de tentoonstelling Het Portret –  De Nederlandse Portretprijs 2017 gezien?

Ja dat was een verrassing. Ik wist niets van het bestaan af. Goed initiatief.

Laatste museumbezoek? En die daarvoor?

Mijn laatste museumbezoek  was de tentoonstelling Slow Food – Stillevens uit de Gouden Eeuw in het Mauritshuis. Daarvoor ben ik naar T-Rex in Town in Naturalis  geweest.

Welk kunstwerk heeft vandaag het meeste indruk achtergelaten?

Het schilderij Mijn vader had Alzheimer van Hendrik Elings omdat je heel goed ziet dat de geest van de man is weggevlogen. Alles lijkt wazig om hem heen en er is een soort van wanhoop. Het doet mij ook denken aan een van de tekeningen van Da Vinci. Met dit kunstwerk wilde Els graag op de foto.

Favoriete museum?

Het Gemeentemuseum vanwege het gebouw.

Jouw ultieme museumtip?

Geniet, fantaseer en droomweg bij een kunstwerk.  Ik zeg altijd tegen mijn kleindochter ‘Je hoeft er niet diep op in te gaan’.

Els, dank voor het openhartig gesprek. Ik wens je veel liefs en goed toe!

Wil je meer weten over tentoonstelling Het Portret –  De Nederlandse Portretprijs 2017 die Els heeft gezien? Ik heb voor het eerst twee reviews geschreven over eén tentoonstelling. Een gaat alleen over de schilderijen van de Portretprijs en de ander over de sculpturen van de Portretprijs.

Ben jij naar Het Portret – De Nederlandse Portretprijs 2017 geweest?

Ik wens je een fijne avond,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.