Vrijdagochtend heb ik museum Nihon no Hanga bezocht.
De collectie van het museum is in een periode van 25 jaar opgebouwd en bestaat uit 1600 Japanse prenten en 400 geïllustreerde boeken. De meesten zijn uit de 20ste eeuw. De naam van het museum betekent Japanse prenten. Nihon betekent Japan en Hanga Prenten. Het woord No is een tussenvoegsel.
In 2009 opende Elise Wessels de deuren van haar privé museum Nihon no Hanga.
Twee keer per jaar organiseert het museum een expositie waarbij prenten uit de eigen collectie worden getoond. De tentoonstellingen zijn gratis voor publiek in de maanden mei en november.
Deze maand kun je naar de tentoonstelling Adventurous Artists – Depicting Japan and the World.
De expositie gaat over kunstenaars die hun grenzen letterlijk verlegden en op ontdekkingsreis gingen.
In de 19e eeuw verdiepten veel westerse kunstenaars zich in het land Japan. Enkele kunstenaars gingen zelfs zo ver dat ze een lange reis maakte naar het land om zo de Japanse techniek van het maken van een houtsnede te leren.
Andere kunstenaars leerden zich de Japanse (teken) techniek zelf aan, zonder ooit in Japan te zijn geweest. Een van hen was Vincent van Gogh. Daarentegen reisden Japanse kunstenaars niet alleen in hun eigen land maar zochten het Westen en de andere landen binnen Azië op.
Voordat ik je een aantal prenten laat zien wil ik nogmaals benadrukken dat alle prenten houtsneden zijn.
Ze zijn allemaal volgens een dezelfde techniek gemaakt; in hout worden de contourlijnen van de ontwerptekening gesneden. Dit noem je de lijnblok. Vervolgens wordt er voor iedere kleur een aparte houtblok gesneden. De lijnblok wordt eerst op papier afgedrukt en daarna eén voor eén de verschillende kleurblokken.
Bij binnenkomst kun je deze Japanse Krijger niet missen.
Het is een schild voor speciale gelegenheden en niet gemaakt voor een battlefield. Zijn schild is van leer en is afgewerkt met lak net zoals bij Japanse lakdozen.
Model van Picasso & Matisse
Zoals ik hierboven al vertelde heb ik afgelopen vrijdag, eigenlijk vrijdagochtend, het museum bezocht. Mijn intentie was om dezelfde avond nog over te schrijven. Maar de museumdetective in mij moest weer graven in een stukje kunstgeschiedenis.
Op deze prent Girl from Southern France (1932 – Hazama Insosuke) staat model en de echtgenote van de kunstenaar Adelia Hazama afgebeeld. Zij stond ook model voor Henri Matisse en Pablo Picasso.
Dit gegeven kon ik niet loslaten en ben ik gaan zoeken op het internet. Ik wilde zo graag het gezicht dat bij deze afbeelding hoort vinden en meer over haar weten. Tot mijn verbazing heb ik een heel klein artikel over haar gevonden en heb ik haar gezien! Yeah! Hier kun je meer lezen over Adelia Hazama.
Pieter Irwin Brown (Peter van Oordt – 1903 – 1988) werd geboren in Rotterdam en studeerde aan de Koninklijke Kunstacademie in Amsterdam.
In 1923 vertrok hij naar het Midden-Oosten en kwam in 1934 in Japan terecht na een doorreis door Indonesië, Hong Kong en Taiwan. Hij vestigde zich in Kyoto waar hij tot 1940 heeft gewoond. Daarna ging hij op reis door China en Manchurai.
Brown verlaat Japan in 1940. In 1946 wordt er in het Los Angeles County Museum een tentoonstelling gehouden over zijn houtsneden. Daarna verhuisd hij naar New York . Verdere informatie over zijn leven na die tijd is onbekend.
Kijk en geniet. De gebouwen die op de prenten te zien zijn, staan nog steeds op dezelfde plek. En zijn een bron van herkenning.
Afbeelding: Tower of Pisa in spring (Italy)
Toen ik las dat Paul Jacoulet geïnspireerd was door de kunstwerken van Paul Gaugain kwam er vanzelf een glimlach op mijn gezicht. Paul enthousiast door Paul.
Dit prentje heet Les Papillions ‘Troppiques en daarop zie ik de inheemse kleurgebruik van Gaugain.
Op het campagnbeeld van de tentoonstelling staat Chinese modern young lady (1930 – Elizabeth Keith) afgebeeld.
Het is een oogstrelende prent. Kijk eens naar haar kapsel, haar schoenen met een hakje, haar jurk, de stoel, het tapijt en kijk vooral naar de achtergrond. Over deze print kun je maar eén zeggen: schitterend!
De allerlaatste prent die ik je wil laten is National Art Museum of Catalonia van Asano Takeji is gemaakt in 1967. Jawel, een prent met een museumgebouw erop! Daar word ik als museumblogger helemaal blij van!
De tentoonstelling Adventurous Artists – Depicting Japan and the World is deze maand alleen te zien.
De expositie is gratis, van vrijdag tot en met zondag, tussen 12.00 – 16.00 uur toegankelijk. Wil je een rondleiding dan kan dat alleen op de vrijdagen. Reserveren is gewenst.
Voor meer informatie kijk op: Nihon no hanga.
De Japanse prenten van Wessels lijken een rode draad op mijn blog te krijgen want ik heb er al twee keer over geschreven.
De eerste keer ging over de tentoonstelling Japan Modern – Collectie Elise Wessels die te zien was in het Rijksmuseum. Naar aanleiding van dat review kreeg ik een uitnodiging van het Lalique Museum in Doesburg om daar ook een aantal prenten te bekijken. De tentoonstelling Art Nouveau & Japonisme, een nieuwe golf is nog tot en met 18 juni aanstaande te zien.
Ben jij wel eens in museum Nihon no Hanga geweest?
Lieve Elise, tot in november. Dank voor jouw warm welkom & onze kleine wandeling in de Japanse tuin.
Voor meer informatie: Nihon no Hanga.
Liefs,
Sandra