Picasso aan Zee

In de tentoonstelling Picasso aan Zee in museum Beelden aan Zee wordt een andere kant van Picasso getoond: zijn beeldhouwers-kant.

In de tentoonstelling zijn er 64 kunstwerken te zien, 9 sculpturen en 55 keramische werken.

De kunstwerken kom uit verschillende musea waaronder de Picasso Musea in Parijs en Antibes en van Picasso’s erfgenamen.

Het begon allemaal op een middag in de zomer van 1946 waar Pablo samen met zijn vriendin Francoise Gilot aan het strand lag te zonnen.

Fotograaf Michel Sima liet het stel liet kennis maken met Georges en Suzanne Ramie, zij nodigden Pablo en Francoise uit om hun pottenbakkerij te bezoeken in de stad Vallauris.

In de zomer van 1947 bezocht Pablo de bakkerij bijna dagelijks en leerde hij de technieken om te werken met keramiek.

De kunstenaar was toen 65 jaar oud. De gezegde “je bent nooit te oud om te leren” klopt dus. Mits je gezondheid en je verstand het toelaat denk ik, want helaas komt ouderdom ook met gebreken. Ik kan het weten als 40 plusser!

 

In de bakkerij zag men Pablo nietals een internationale bekende kunstenaar maar als een beginnend ambachtsman.

In 1945 stond Pablo op het toppunt van zijn roem. Volgens mij voelde Pablo zich erg thuis in een wereld waar hij gewoon als Pablo werd gezien.

Pablo had de kundigheid en zelfs het stoken van de oven snel onder de knie.

Hij zag het werken met keramiek als een uitdaging en ook als een nieuwe manier om zijn schilderkunst en beeldhouwkunst nader tot elkaar te brengen. Hij verving de traditionele materialen van beeldhouwen (hout, steen en brons) door ijzer en gevonden en alledaagse voorwerpen te gebruiken.

Zo maakte hij bijvoorbeeld een stierenkop van een oude zadel en een verroest stuur. Ook geeft hij een andere betekenis aan keramiek. Met het kunstwerk Gezicht van een Vrouw laat hij dat goed zien.  Pablo gebruikt hier een baksteen waarop hij een gezicht van een vrouw schildert.

Ik heb er een kunstkiekenglimp filmje van gemaakt. Je kunt het sinds gisteren op social media bekijken.

De sculptuur La Chèvre is voor het eerst in Nederland.

De geit is gemaakt van brons en is gemaakt van verschillende voorwerpen uit Picasso’s atelier en spullen die Pablo op straat vond. De ronde buik is gemaakt van een rieten mand. Palmbladen vormen de rug en twee kruiken de uier.

Pablo Picasso een geliefd kunstenaar is. Overal ter wereld kent iedereen zijn naam en houdt iedereen op zijn eigen manier van Pablo net zoals van Van Gogh.

Zelf heb ik altijd bij bekende kunstenaars (ook die van de 20ste eeuw) altijd het idee dat ze ooit lang lang lang geleden leefde.

Pablo Picasso is op 8 april 1973 overleden en zijn kinderen lopen nog gewoon op deze aardbol rond. Ik vind het een gek idee en tegelijkertijd bijzonder. Het is toch ongelofelijk als Pablo Picasso, schilder en beeldhouwer je vader of  opa is?

In 1957 had Pablo een tentoonstelling in ons kikkerlandje.  “Picasso Ceramiek” in het Boijmans van Beuningen waar hij zelf aan meegewerkt heeft.

Sinds 1957 zijn er in Nederland enkel twee tentoonstellingen die Pablo’s keramieke oeuvre lieten zien, in 2006 in het Stedelijk Museum in Den Bosch en in 2008 in het Gemeentemuseum in De Haag.

De tentoonstelling Picasso aan Zee is tot en met 5 maart 2017 te zien.

Een mustsee voor de Picasso liefhebber. Het is de eerste keer dat er zoveel keramische kunstwerken in een tentoonstelling word getoond. Bovendien is het een tentoonstelling waar je vrolijk van wordt. Niet alleen van de kunstwerken maar ook van de charismatische uitstraling van Picasso. In de tentoonstelling hangen grote foto’s van Pablo. Een woord: moohooi!

Mijn absolute favoriet is het beeldje Vrouw met Mantilla (1949).

De eerste hiervan is dat ik haar, aanstaande maandag 17 oktober 2016 precies een jaar geleden (zie link onderaan) voor het eerst heb gezien in het Bonnefantenmuseum in Maastricht in de tentoonstelling CERAMIX. Ik vond haar toen al prachtig, het gezichtje is zo Pablo en toch zo Picasso!

Fijn weekend,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Wat een leuke weetjes over de Pablo kant van Picasso. Heel leuk geschreven weer Sandra. Jij ook fijn weekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.