Het Zeeuws Museum

Vorig maand ontstond bij mij het idee om de komende periode te schrijven over de vaste tentoonstellingen van musea.

Voor mij betekent het dat ik in plaats van tijdelijke favorieten nu vaste favoriete kunstwerken krijg in heel Nederland  die ik altijd kan bezoeken. Die gedachte maakt mij blij!

Ook ontstond vorig maand het idee om het Zeeuws Museum te bezoeken. Het museum is gehuisvest in een  prachtig middeleeuwse Abdij in Middelburg. Ik  zal meteen verklappen wat ik van het museum vond; TE KEK!

Er is van alles te zien van klederdracht tot aan archeologie en van schilderijen tot aan rariteiten.

In de kleine ordelijke tentoonstellingsruimtes worden er soms maar een aantal kunstwerken of objecten getoond waardoor je er in alle rust naar kunt kieken.

Ik merk al gauw dat in dit museum  geen bomvolle vitrines te vinden zijn. Dit maakt voor mij dat ik voor het eerst in mijn bloggerleven bijna alles wat er in een tentoonstelling tentoongesteld wordt heb gezien en de daarbij behorende informatie heb gelezen. Ook heb ik alle laatjes geopend en de inhoud ervan zorgvuldig bekeken.  Deze wonderlijke ervaring noem ik pas echt kunstkieken!

Laten we gaan kieken naar een aantal hoogtepunten uit de vaste collectie.

Sieraden met bloedkoralen vormen onderdeel van de  Zeeuwse klederdracht.

De halskettingen zijn mijn favoriet. Wist je dat er vaak meerdere kralensnoeren aan de halsketting zitten met een gouden slot?

Deze altaarsteen is gevonden bij een nederzetting Ganuaenta bij Colijnsplaat.

Dit is een plaats in Zeeland en is in 1970 in een vissersnet gevonden. Op de altaarsteen is de Romeinse godin Nehalennia te zien. Destijds vereerden de  Romeinse zeelieden haar voor  een veilige behouden vaart. In Zeeland waren er zelfs twee tempels gewijd aan de godin bij het huidige Domburg en Colijnstraat. Omdat de getijdenstromingen veranderende “zinkt” de nederzetting in de zee.

Na een archeologisch onderzoek blijkt dat er op dezelfde plaatst nog meer altaarstenen liggen.

Door deze ontdekking wordt Nehalennia een bekende naam en veel dochters in Zeeland krijgen de naam als die van de godin. Nehalhennia herken je de mand met vruchten die ze draagt en de hond die haar gezelschap houdt.

Dit kunstwerk Untiteld Jachttrofee #4 (links) hangt in een van de tentoonstellingsruimtes.

Het is gemaakt van karton en bladzilver. Niemand minder dan Maartje Korstanje heeft dit werk gemaakt. Zij  heeft dit jaar de eretitel talent van het jaar gekregen. Korstanje maakt dierlijke kunstwerken waarin je karkassen en boomstronken kunt zien. Ik vond het echt tof om zomaar een kunstwerk van haar  tegen te komen in een museum. Ik ken haar werk tot nu toe alleen maar van horen zeggen en foto’s.

Magneetarmbandjes vs klemarmband

Deze Keltische klemarmband is in 1997 tijdens een mosselvangst in de plaatst Yerseke gevonden. Het is gemaakt in de eerste eeuw voor Christus en werd als offer in het water gegooid of als grafgift meegegeven.  Zulke armbanden worden zelden in Nederland gevonden en dit is dus een unicum. Nog steeds kom ik zulke armbanden tegen. Ze zijn alleen niet van brons maar van metaal. Je hebt ze ook vast gezien, magneetarmbandjes met van die bolletjes. Ze lijken erg op elkaar vind je ook niet?

Wat denk je dat het voorwerp links is?

Dit zilveren setje (876 – 900) is gevonden op het Domburgse strand.  Het is een haarnaald met een versierde kop waarmee vroeger de haren werden opgestoken.  Het lepeltje ernaast werd gebruikt om de oren mee schoon te maken. Brrrr!

Foto: Zeeuws Museum

In 2015 heb ik voor het eerst over Eva  gehoord.

Gouden Eva was het  derde pronkstuk van de Nationale Museumweek. De uitvergrote versie was maar liefst 11 meter hoog. In het echt Eva een mesheft en gemaakt van ivoor. Haar ware grootte? Maar liefst 8 centimeter klein. Ik kon er geen goede foto van maken.

Eén ruimte is eén grote topstuk in de vaste collectie. De ruimte met de zes wandtapijten waarop de strijd van de Zeeuwen tegen de Spanjaarden in de Tachtigjarige Oorlog te zien is.

De tapijten zijn gemaakt tussen 1593 en 1604 in opdracht van de Staten van Zeeland.  In de zeventiende eeuw waren ze er niet alleen voor de sier maar werden ze  ook gebruikt om de warmte vast te houden en tocht te voorkomen  in de vaak met door haardvuur verwarmde zalen.  Opmerkelijk is dat ze ongeschonden de Tweede Wereldoorlog zijn doorgekomen en enkel  ernstig versleten raken.

In 2004 heeft Paswerk Textielrestauratie de restauratie van de tapijten afgemaakt. Ruim 120 weken manuren per vierkante meter aan restauratie is er geweest. Wat een werk! Wat een geschiedenis!

Nog een reden om (telkens) terug te komen naar dit museum is dat zij twee kunstwerken hebben van kunstenaars waar ik dol op ben.

Ik heb er geen foto’s van gemaakt omdat de kunstwerken te hoog hangen.

Boer en Vrouw ( krijt op papier / 1905) van Jan Toorop. Linksboven zie je staan dat hij deze tekening in Domburg heeft gemaakt.

Ook Piet Mondriaan is hier geweest. In de zomers van 1909 tot 1915 verblijft hij vaak in Zeeland.

Hij schildert zijn favoriete gebouwen, de kerk en de molen van Domburg.  Blauw is hierbij de hoofdkleur en schildert hij veel bomen in golvende lijnen.  Dit schilderij (1908) heet dan ook niets voor niets: Blauwe Appelboom met Golvende lijnen I.

Als last but zeker not least wil ik je meenemen naar de zolder van het  museum.

Hier bevinden de Wonderkamers.  In deze ruimte staan drie grote houten transportkisten, waarin kabinetten zijn ingericht net als historische Wunderkammer. Een rariteitenkabinet.  Ieder kabinet heeft zijn thema: Huis & Handel, Leven & Dood en Macht & Pracht.

Kijk vooral naar het plafond op de zolder van het museum.

In een van de wonderkamers is deze mummie te zien. In 1783 is het geschonken aan het Zeeuws genootschap.  De mummie is een kind tussen de zeven en negen jaar oud. Een MRI scan heeft uitgewezen dat de mummie een extra paar botten heeft, zodat het kind langer lijkt dan het is. Dit gebruik is ook bekend bij andere mummies. Nog steeds vragen historici zich af over de vraag hoe en waarom dit is gedaan.

Helaas kon ik geen foto’s maken van de objecten omdat veel van de voorwerpen lichtgevoelig zijn en het lichtniveau in de kabinetten erg laag was. In deze zaal moet je ook even naar boven kijken.

De constructie van het dak is namelijk erg speciaal; deze is gemaakt in de vorm van een omgekeerd houten schip.

Er zijn twee  objecten uit de Wonderkamers die ik je heel graag wil laten zien.

Dit bootmodel is gemaakt  om kruidnagels te bewaren. Het is gemaakt rond 1850. Ik moest meteen denken aan het mandje van Multatuli die ik laatst in het Multatulihuis heb gezien.

Volgens mij ruikt dit bootje net zo lekker als het mandje en zal de vitrine van binnen er naar ruiken.

Ook deze vuurwaaier vind ik bijzonder.

Tegenwoordig heeft iedereen in het Westen een gasfornuis dat we vergeten dat in sommige delen van de wereld er nog steeds vuur wordt gemaakt om te koken.  Ik  heb in China en India gezien hoe ze met zo een waaier te werk gaan, het is niet niks. Ik zou het niet kunnen.

Er is zoveel te zien. Ik  zou je alles willen vertellen over de collectie in de Wonderkamers.  Maar dat moet je zelf gaan zien, zelf ervaren.

Tot slot wil ik je het schilderij Bruidje uit Oud Beijerland (1895) gemaakt door Thérèse Schwartze laten zien. Ik ben er verliefd op geworden!  Het is zo een lief schilderij.  In de ruimte waar ook het schilderij wordt getoond is er een muurschildering (bovenste foto) van het gezicht van het bruidje te zien.

Voor de vaste collectie van het Zeeuws Museum kom ik zeker weer terug. En de keren erna!

Het Zeeuws Museum is een pareltje van een museum! We loved it! Tot volgend jaar in de lente!

Belangrijk om te weten!

TOP! Heerlijke rustgevende niet te volle tentoonstellingsruimtes.De tentoongestelde kunstwerken vragen hier om aandacht. Dat kan je ze gerust geven. Je hebt de tijd!

In het museum is een museumkaart is er geldig.  Kinderen & jongeren tot 18 jaar zijn gratis.

Toegankelijk voor minder validen.  Er is een zeer ruime lift. Naast het museum zijn parkeerplaatsen voor minder validen beschikbaar voor max. 3 uur parkeren. Het museum heeft twee rolstoelen ter beschikking.

Voor overige informatie kijk op http://www.zeeuwsmuseum.nl/

Ben jij wel eens naar het Zeeuws Museum geweest?  Wat vond jij ervan?

Een fijne middag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

10 reacties

  1. Bedankt voor je mooie blog! Dat maakt ons zo blij! Op 8 april openen wij de nieuwe herinrichting van de geschiedenisvleugel. De vleugel met de tapijten gaat helemaal opnieuw ingericht worden, met geweldige depot schatten en prachtige bruiklenen. We hopen dat je daarna weer snel komt kijken!

  2. Mmh ben nu aan het overwegen om het museum te bezoeken. De afstand hield mijn partner tegen. Door jouw stuk zal hij zich bedenken. Lijkt mij igg een mooi museum. Mvg Paul

  3. Wat een leuke informatieve stuk, net genoeg info om toch de idee te geven, om daar te gaan de heel collectie te kieken, staat nu op mij lijst om musea te bezoeken .

  4. Lijkt mij een heel mooi museum. Wat een leuk stuk weer. Leer zo veel van jou verhalen. Ik ken die armbanden wel ja. Eva heb ik gezien op tv. Leuk om de echte eva te zien. Dank weer Sandra!

    • Dank Inez voor al jouw reacties op de site. Erg fijn dat mij zo goed leest. Dank je wel! Ik probeer inderdaad altijd iets te vertellen over een kunstwerk of object welke in ons dagelijks leven op een of andere manier terugkomt. Grappig toch dat je nu Mr. Tumnus niet meer vergeet dankzij kunstkieken. Heel veel liefs Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.