60 sec KunstKijken: Portret van Lizzy Ansingh – Therèse Schwartze

De lente komt er bijna aan en dat doet mij ineens denken aan het Portret van Lizzy Ansingh van Therèse Schwartze (1851-1918).  

Sinds 2021 of misschien wel het jaar 2022 behoort het schilderij tot de vaste collectie van het Drents Museum in Assen.

Schwartze is de meest succesvolle vrouwelijke kunstenaars van haar tijd. Op haar 22ste overlijdt haar vader (die ook kunstenaar is) en besluit Schwartze haar schilderijen te verkopen om zo haar familie te onderhouden.

Haar talent blijft niet onopgemerkt. Schwartze portretteerde zelfs leden van het Koninklijk Huis. Een bijzonder goed kunstwerk van haar vind ik de pasteltekening Portret van prinses Wilhelmina (ca 1888).  

Ga je mee KunstKieken? Laten we gaan kijken naar het Portret van Lizzy Ansingh.

Het schilderij Portret van Lizzy Ansingh is ongedateerd. We zien hier het nichtje (en ook kunstenaar) Lizzy Ansingh van Schwartze. Ze draagt een gele avondjurk en dansschoenen. Achter haar hoofd houdt ze een geopende waaier vast. Haar linkerarm rust op haar zij. Ansingh’s blik is dromerig.

Wist je dat een waaier, rond de 18e eeuw, een onmisbaar accessoire was om verborgen boodschappen over te brengen aan een geliefde. In dit geval zou dit het volgende kunnen betekenen “Vergeet mij niet”.

Waar denk jij aan als jij aan de lente denkt?

Veel kijkplezier en een hele mooie zondag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.