Morgen gaat het beter – Humberto Tan

Morgen gaat het beter is” een lied van Willy Derby uit 1939.  Daarnaast is het de titel van de tentoonstelling van Humberto Tan, welke tot en met 17 maart 2024 te zien is in het Fotomuseum aan het Vrijthof.

Voor deze expositie trok Tan bijna drie jaar lang (hoe haalt hij de tijd vandaan?) door Nederland om meer dan honderd mensen van honderd jaar oud en ouder te fotograferen. Tijdens zijn gesprekken vroeg hij aan iedereen dezelfde levensvragen over hun geluk, angsten, levenslessen en toekomstdromen. Ook vroeg hij om een gezondheidstip.

Het resultaat van al zijn gesprekken en foto’s zijn verwerkt in een dik koffietafelboek met als titel “Morgen gaat het beter” en een geheel zwart-wit fotografie expositie.

De tentoonstelling begint met een klassieker: een wijsheid tegeltje met de spreuk “Morgen wordt het beter”. Wat meteen opvalt is dat naast de portretten ook foto’s van hun handen te zien zijn.

De voornaamste reden waarom Tan de handen van alle geportretteerden heeft gefotografeerd is omdat ze er ontzettend goed uit zien. Het Alzheimer Centrum in Amsterdam doet onderzoek naar hoe het komt dat handen van gezonde mensen van honderd jaar en ouder er zo goed uit zien.  Het onderzoek is nog lopende.

Elselyn Harriette Angelique Fa-Si-Oen

De portretfoto van, de oudste Amsterdammer, mevrouw Elselyn Harriette Angelique Fa-Si-Oen is als campagnebeeld gebruikt.

 In eerste instantie vond ze de foto verschrikkelijk omdat haar tanden te zien waren. Maar omdat Tan het een mooie foto vond, vindt ze de foto ook wel okay. Mevrouw Fa-Si-Oen is inmiddels 108 jaar oud en woont nog steeds zelfstandig.

“Morgen gaat het beter” is een kleine expositie daarom laat ik je mijn favoriete foto’s zien:

Onderstaand vind je de mini- documentaire waarin je ziet hoe Humberto Tan als fotograaf te werk ging. Het is een samenwerking met Cinetree en Fotomuseum aan het Vrijthof.

De tentoonstelling geeft je stof tot nadenken over de onderwerpen geluk, angst en toekomst. Ik stond weer even met mijn beide voeten in de grond en bedacht mij……”over 50 jaar ben ik 100″!

Een fijne avond,

Liefs Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl. en zijn met toestemming van Het Fotomuseum aan het Vrijthof gepubliceerd . Dafbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.