Portret van Moses ter Borch – Gesina ter Borch

  • Portret-van-Gustav-Badin-Cousschi

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft op Tefaf 2024 (dankzij het ‘Vrouwen van het Rijksmuseum Fonds’) het enige gesigneerde schilderij Portret van Moses ter Borch (1647) van Gesina ter Borch gekocht.

Op dit moment is het te zien op TEFAF 2024 bij kunsthandelaar Zebregs & Röel FineArts and Antiques Amsterdam Maastricht) waar ook het Portret van Gustav Badin te zien is.

Gesina ter Borch (1631 – 1690)  is het zusje van Gerard ter Borch. Zij woonde en werkte haar hele leven in Zwolle. Zij maakte vooral waterverftekeningen.

Haar oeuvre werd in 1886 door de Nederlandse staat aangekocht voor het Rijksmuseum. Het is daarom ook zo bijzonder dat er anno 2024 een olieverfschilderij is opgedoken van haar hand. Dickie Zebregs kocht het schilderij bij een antiekhandel ergens in Frankrijk. 

Het schilderij is een postuum portret van haar broertje Moses op tweejarige leeftijd. Een postuumportret betekent dat het na iemands overlijden is gemaakt.

Gesina heeft op het schilderij Moses, haar vijftien jaar jongere broertje afgebeeld als twee jarige peuter. Op 19 jarige leeftijd trad hij in dienst van de marine om te vechten tegen de Britten in de Tweede Engelse Oorlog (1665-1667). Op 22-jarige leeftijd stierf hij aan de verwondingen die hij opliep tijdens de bestorming van de Engelse kust ter hoogte van Harwich.

Gesina ter Borch signeerde het schilderij en voorzag het van het jaartal 1647. Waarschijnlijk klopt het jaartal niet en schilderde ze het doek twintig jaar later.  

Het Portret van Gustav Badin Cousschi (1750-1822) (en ik citeer Zebreggs & Roell) is een belangrijk schilderij voor de zwarte geschiedenis, kunstgeschiedenis en wereldgeschiedenis. 

Gustav Badin werd ‘slaaf gemaakt’ in het Deense Caribisch gebied en geschonken aan de Koningin Ulrika van Zweden. Zij maakte hem ”vrij’ en adopteerde hem als haar zoon. Hij werd de vetrouweling en adviseur van de koningin aan het hof in Zweden. Daarnaast was hij een fervent dagboekschrijver.

In mijn vlog vertelt Dickie Zebress meer over deze twee schilderijen. Ga je mee KunstKieken? Vergeet ook niet om ook op de site van Zebregs & Roell te kijken. Het motto van beide heren is: “We sell stories, not Fairytales“. Bedankt Dickie en tot ziens!

Heel veel kijkplezier! Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.