Kop van oude boerin met witte muts (1884) – Van Gogh op TEFAF 2024

Een paar weken geleden werd ik, per mail, benaderd door Sydney Masters waarin het volgende stond geschreven: “I thought that you might be doing stories on Tefaf Maastricht. I saw your blog and thought it might be a fit”.

Masters bleek de manager public relations te zijn van de kunsthandelaar M.S. Rau. Het familiebedrijf M.S. Rau is in 1912 opgericht en staat aan de top van de Noord-Amerikaanse kunstwereld Daarnaast staan ze internationaal bekend als expert van fijne kunst, antiek en juwelen. Op zijn site van M.S. Rau Antiques.com las ik dat Rau zijn kennis over kunst deelt met schoolprojecten. Daar werd ik heel blij van!

Van-Gogh- M.S. Rau
Tête de paysanne à la coiffe blanche – M.S. Rau

M.S. Rau staat voor het eerst op Tefaf 2024 en heeft het schilderij Kop van een oude boerin met witte muts van Vincent van Gogh meegenomen naar de beurs. 

Enkele weetjes over dit Kop van oude boerin met witte muts:

  • Van Gogh woonde van december 1883 tot november 1885 in Nuenen
  • Dit portret schilderde Van Gogh omstreeks 1884
  • Het schilderij is 63 bij 48 centimeter en geschilderd met olieverf
  • Van Gogh schilderde een periode alleen ‘koppen van boeren’ en vaak ook tegen betaling. Deze koppen waren uiteindelijk een soort voorstudies van “De Aardappeleters uit 1885.

Bij het zien van het schilderij Kop van een oude boerin met witte muts kreeg ik een deja-vu gevoel. Het gezicht van deze oude boerin heb ik eerder gezien. Ik wist het zeker maar ik wist niet meer waar.

Na een week van diep nadenken bekeek ik mijn oude vlog uit 2018 waar ik De Aardappeleters van het Kroller Muller Museum in de spotlight zet. Ik hoopte hier wat aanwijzingen te vinden. Tot mijn verbazing zag ik het gezicht van deze vrouw op 5.58 minuten voorbij komen.

Ik vind dat de vrouw op het schilderij Kop van een Vrouw uit de permanente collectie van het Kroller Muller Museum sprekend lijkt op het schilderij Kop van een oude boerin met witte muts.

Kop van een vrouw is iets kleiner is namelijk 37,9 bij 27.4 centimeter en heeft meer groenige tinten. Wat denk jij?

Kop van een vrouw - Kroller Muller Museum
Kop van een vrouw – Van Gogh – Kroller Muller Museum

Afgelopen zondag 10 maart 2024 om exact 14.00 uur mocht ik het schilderij Kop van een oude boerin met witte muts in het zonnetje zetten. Samen met Rebecca Rau, de dochter van Bill Rau ging ik KunstKijken.

Kort voor mijn ‘vlog-moment’ werd bekend gemaakt dat het schilderij is verkocht voor 4,5 miljoen euro aan een privémuseum buiten Europa. Hierna werd het zo druk op de stand van M.R. Rau dat het vloggen niet mee viel omdat het zo druk werd rondom het schilderij. Op een geven moment zat er zelfs een man in mijn rug te porren en te duwen met het verzoek dat ik opzij moest. Gelukkig gaf Rebecca mij alle tijd, die ik nodig had.

In 2016 ben ik naar de Tefaf geweest en mocht ik van het Leiden Collection de nieuwe ontdekte Rembrandt, het schilderij De Reuk bekijken. Tijdens het vloggen kreeg ik opnieuw deja-vu moment. Op het moment dat curator Dominique Surh de baklijst, speciaal voor mij, opende om het schilderij volledig te tonen werd ik letterlijk weggeduwd en stond er ineens een grote menigte om mij en om het schilderij heen.

Ga je mee kunstkieken? Ik stelde aan Rebecca Rau natuurlijk de vraag of het gezicht van Kop van een vrouw overeenkomt met Kop van een oude boerin met witte muts.

Kort nadat ik weg ben gegaan van de stand van M.S. Rau kreeg ik bovenstaande mail van een van de medewerkers van M.S. Rau.

Vanzelfsprekend heb ik meteen telefonisch contact opgenomen met de man, wiens grootmoeder, het schilderij heeft gekend en waar in het in bezit was van hun familie. Het was een zeer fijn en gezellig gesprek. Wie weet wordt vervolgd, ik heb namelijk gevraagd naar foto’s waarop het schilderij staat.

TEFAF geopend van 9 tot en met 14 maart. Meer dan 270 galeriehouders en antiquairs uit zo’n 22 landen hebben er een stand. Hun aanbod varieert van de oudheid tot hedendaagse kunst en bestaat onder meer uit schilderijen, beelden, sieraden en foto’s. Voor meer informatie kijk op: Tefaf.nl

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.