De Powervrouwen van Jan Cunen

Museum Jan Cunen presenteert maar liefst vier tentoonstellingen met als thema ‘Powervrouwen’.

In elke tentoonstelling staat de vrouw centraal. Ik laat je een aantal kunstwerken uit alle vier de tentoonstellingen zien.  Ik vond het dit keer erg lastig om de werken uit te zoeken want ze zijn allemaal even mooi.

Iconisch – Sculpturen van Margot Homan

In deze beeldententoonstelling spelen brons en marmer de hoofdrol. De sculpturen lijken afkomstig uit de periode van de Oude Grieken en de Renaissance.

Stuk voor stuk heb ik ze bekeken en stuk voor stuk zijn ze wonderschoon. Bij iedere sculptuur viel mij steeds hetzelfde op: beweging! De sculpturen van Homan lijken allemaal te bewegen.

De details van de lichaamscontouren zijn niet te missen. Vol fascinatie heb ik er naar gekeken. Ik zag bronsbloed stromen door bronzenaderen, kuiltjes in een onderrug, wenkbrauwen, handlijnen op het sculptuur Handreiking, bronzenrimpels, lippen die elkaar zacht raken, handen en vingers, prachtige halzen en nog veel meer moois.

Zelfs de sokkels waarop de beelden staan het bekijken waard.

Ze vormen, ondanks het hoofddoel van sokkel-zijn, eén  geheel met de sculpturen. Na het zien van de beelden van Homan geloof ik heilig dat sommige beelden een ziel kunnen hebben.

Op de foto zie je de sculpturen Sonate (2008) en The Silence (rechts -2008). The Silence doet mij op een of andere manier denken aan Rodin’s De Denker. Dit beeld staat voor mij voor de vrouwelijke Denker die in stilte haar gedachten rangschikt.

Naakte Emotie: Mickey Hoogendijk

In mijn review over de eerste museale tentoonstelling Through the Eyes of Others schreef ik dat ik  uitkeek naar de volgende museale tentoonstelling van Mickey Hoogendijk.

Alles wat ik al eerder heb geschreven geldt nog steeds. De foto’s zijn prachtig,  intens, sensueel en krachtig.

Ik laat je twee foto’s zien. Regal Black en Model Perfection.

Vorstelijk Zwart is de letterlijke vertaling van Regal Black. Nog steeds wordt in sommige culturen (waaronder de mijne) een  donkere huid  geassocieerd met ‘niet mooi’ zijn.  Een lichte huid wordt als mooi gezien.  Maar wat is mooi? Beauty is in the eye of the beholder toch?

Bij de foto Model Perfection moet ik denken aan de aanvulling op de Franse wet die op 1 oktober 2017 van kracht is gegaan. Ieder commercieel beeld van een model van wie het lichaam digitaal wordt veranderd krijgt voortaan een label  ‘fotografie geretoucheerd’.

Ik vind dat deze foto in een modemagazine moet komen. Puur om te laten zien dat de uitstraling van ‘gezond slank’ niets te maken heeft met ‘ongezond dun’.

Homan & Hoogendijk.  Sculptuur & Foto

In eén tentoonstellingsruimte  worden de werken van Homan en Hogendijk samen gepresenteerd.

Ik kreeg er spontaan kippenvel van. De onderwaterfoto’s Danser Dans L’Eau  en Dance II waarin vrouwen zwemmen en bewegen hebben dezelfde beweging als van het beeld The Gift. Deze ruimte is puur kijkgenot!

Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen

Deze tentoonstelling gaat over (bekende) kunstenaars die onze koninginnen hebben geportretteerd. Nooit eerder werd in ons land aandacht besteed aan het beeld van vijf generaties vorstinnen. In ongeveer 50 portretten zie je  Emma, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en Máxima soms op een heel luchtige simpele manier en dan weer als statussymbool vastgelegd.

Voordat ik je een aantal portretten laat zien wil ik je vragen om de “gezichten” van de koninginnen en van koning Wilem-Alexander voor de geest te halen.

Waarom? Omdat je ze dan veel beter kunt vergelijken en herkennen op de onderstaande kunstwerken.

De kunstenaars die de Koninklijke portretten gemaakt hebben zijn allen gevraagd om dit te doen. Wat een eer!  Maar aan de andere kant geloof ik ook dat hetzelfde eergevoel er ook bij de vorstinnen is geweest.  Een portret welke gemaakt wordt door een bekende kunstenaar dat wil toch elke kunstliefhebber?

Emma (1858 – 1934)

Jan Toorop maakte deze tekening (zwart/krijt op papier – 1923) van Emma ter gelegenheid van het 25 jarig regeringsjubileum van haar dochter koningin Wilhelmina.

De prinses zat een paar keer voor hem als model.

Op haar hoofd draagt Emma een kanten weduwenkap.

Na het overlijden van haar echtgenoot koning Willem III heeft ze dit jaren lang gedragen. De kap verschilde per dagdeel van lengte: overdag werd een korte sluier gedragen en in de avond en op speciale gelegenheden een lange sluier.

De kap is ook in de tentoonstelling te zien. Dit schilderij werd op 6 september 1923 aan Wilhelmina  als kado gegeven.

 

Wilhelmina (1880 – 1962)

De dag erna, op 7 september 1923 werd dit schilderij onthuld ter gelegenheid van Wilhelmina’s 25-jarig regeringsjubileum.

Het stadhuis is de villa waarin tegenwoordig Museum Jan Cunen is gevestigd.

Op de tafel naast haar liggen de scepter, de rijksappel en de kroon (gezamenlijk De regalia genoemd) te zien.

Kunstenaar Piet Slager jl. heeft de koningin nooit ontmoet. Hij heeft Wilhelmina geporteerd aan de hand van foto’s. Hij mocht wel de regalia, de koningsmantel en krooninsignes bekijken op Paleis Noordeinde.

Het schilderij Prinses Wilhelmina na haar abdicatie  van Bob Bruiijn heb ik vorig jaar in de tentoonstelling Dynastie – Portretten van Oranje-Nassau gezien. Het was een van de favoriete schilderijen van Wilhelmina.

Dit portret is gemaakt nadat ze niet meer op de troon zat en daarom zijn er geen Koninklijke attributen te zien.

Een leuk weetje is dat haar gezicht in profiel is geschilderd net zoals op de Nederlandse munten tot en met 1948.

Juliana (1909 – 2004)

Sjerk Schröder heeft vier Koninklijke  generaties vastgelegd.

Het schilderij (rechts op de foto) dateert van 1957 en het linker uit 1974. Wat ik zo mooi aan deze twee schilderijen vind is dat uitstraling van Juliana, ook met het ouder worden hetzelfde is gebleven.

Beatrix  & Máxima

Het valt meteen op dat de portretten prinses Beatrix en Máxima  ‘anders’ zijn dan van de voorgaande vorstinnen.

Beide zijn ook veelvuldig afgebeeld als vrouw en niet als koningin met kroonjuwelen om.

De meeste bekende  van Beatrix is wel die van Carla Rodenberg; de Koningin met de Nederlandse vlag.

Het portret is gemaakt in opdracht van de gemeente Waddinxveen en er zijn er tal van afdrukken van gemaakt.

Het originele schilderij is na de troonafstand van de koningin op precies 30 april 2013 een vaste colletiestuik van Museum Gouda.

Diederick Kraaijveld  verzamelt sloophout tijdens zijn reizen  over de hele wereld.

Daarmee maakt hij zijn kunstwerken waar geen nieuwe verf aan te pas komt. Hij gebruikt alleen de bestaande stukken en vormt er een geheel van. Dit portret is van een jonge Beatrix waarom te zien is zij de Nederlandse  hockeyteam aanmoedigt tijdens de Olympische Spelen van 1984.

Ook van Máxima maakte Kraaijveld twee jaar later een portret.

Hij ging op zoek naar hout met een passende herkomst. In de schaduw van de speld heeft hij een stuk hout gebruikt van de poloclub in Bueneos Aires waar ze als meisje veel kwam.

Rineke Dijkstra legde Máxima zonder poespas af, als je het mij vraag gewoon zoals ze in haar privéleven is!

De Pil van Oss is een kleine tentoonstelling dat gaat over de pil.

Een van de grootste uitvindingen van de twintigste eeuw. Op de foto zie je het kunstwerk De Pil van Sjef Hoogstede. Het kunstwerk is 14 meter lang, 7 meter breed en 1 meter hoog.  21 ledlampen staan voor 21 pillen die geslikt moeten worden tijdens de cyclus.

De Pil is te zien tussen het Osse Station en het MSD terrein.  Elke avond gaan de lampen aan samen met de straatverlichting.

Elke avond is er steeds een pil minder tot de stopweek, dan branden ze samen rood.  Te leuk bedacht!

Mustsee: De foto van Erwin Olaf waarop het silhouet van de fotoraaf te zien in de pupillen van Maxima.

Tot slot het campagnebeeld van de tentoonstelling Power Vrouwen.

Reigning Queens: Queen Beatrix of the Netherlands van Andy Warhol kennen we inmiddels allemaal. Dit is een schilderij is het origineel waarop destijds in omloop gebrachte serie zeefdrukken gebaseerd is.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Fantastisch. Ik heb een samensmelting van foto’s en sculpturen gezien in een wa-wa-waanzinnig gebouw! Ondank dat het koninklijke portretten zijn, is de handdruk van de kunstenaar op elk werk goed te zien.

Ik vroeg je ook om ook het gezicht van Koning Willem-Alexander voor de geest te halen. Vind je ook niet dat hij ontzettend lijkt op zijn overgrootoma Anna?

De tentoonstelling ‘Powervrouwen’ is te zien tot en met  14 januari.

Voor meer informatie: Jan van Cunen

Uitgeverij Waanders heeft bij de tentoonstelling het boek Vrouwen van Oranje – Portretten van vijf koninginnen uitgegeven.  Voor de Oranje-fans is dit een must-have!

Een mooie vrijdag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. Mooie, heldere en uitnodigende beschrijving van deze expo.
    Ik ben nog nooit in dit museum geweest, ga er zeker heen voor deze expositie.
    Dank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.