PICASSO. On the Beach.

Afgelopen zomer ben ik naar de tentoonstelling PICASSO. On the Beach in het Guggenheim Venice geweest.

Het was de allereerste keer dat ik dit museum bezocht. Vandaag is het de allereerste keer dat ik persfoto’s in een blogpost gebruik.  Het was die dag zo warm (lees: heet!) dat ik letterlijk niets anders kon doen dan ademen, zuchtend lopen en badend in het zweet naar kunst kijken.

Met het museum heb ik afgesproken dat ik volgend jaar opnieuw terug kom voor de vaste collectie. Ik krijg dan alle in & outs te horen over de kunstwerken waaronder die van Theo Doesburg. Ik kijk er al naar uit!

Het is trouwens de tweede keer dat ik een ‘Picasso-tentoonstelling’ in het buitenland heb gezien.

In januari van dit jaar bezocht ik de tentoonstelling Picasso. Sculptures in BOZAR in Brussel.

PICASSO. On the Beach is een tentoonstelling is een samenwerking met Musée Picasso in Parijs.

De expo richt zicht op een van de favoriete werken  uit het  Peggy Guggenheim Museum; Picasso’s On the Beach ( La Baignade).

PICASSO. On the Beach is een onderdeel van een evenement die vanaf het voorjaar van dit jaar tot en met het voorjaar van 2019 loopt. Meer dan zestig culturele instellingen doen mee en maken een reis naar de plaatsen die Picasso inspireerde.

Het is kleine expositie met tien tekeningen, drie schilderijen en eén sculptuur, gemaakt door Picasso in de periode van februari tot en december 1937.

De figuren op alle werken zijn volumineus  en lijken op buitenaardse wezen die gestrand zijn op het strand.

Alle werken zijn exact gedateerd door Picasso.

Ik vind een volledige datum op een schilderij magisch. Ik vind dat het, het kunstwerk  compleet maakt. De  voorstelling én datum zijn dan samen het schilderij.

Woman Seated on the Beach (Musee de Beaux-Arts de Lyon)

On the Beach (La Beignade)

In laat je de drie schilderijen in chronologische volgorde zien.

Op 10 februari 1937 maakte Picasso het schilderij Woman Seated on the Beach (Musee de Beaux-Arts de Lyon).  De naam zegt al wat de voorstelling op het schilderij voorstelt.

On the Beach (La Beignade ) schildert Picasso op 12 februari 1937.

De twee figuren zijn sierlijk en tegelijkertijd lijken ze op buitenaardse wezens. Hun aandacht is gevestigd op het  speelgoedbootje. Van ver kijkt er een figuur mee. Het lijkt erop alsof hij (of is het een zij?) het stel aan het observeren is. Er wordt beweerd dat het schilderij geïnspireerd zou zijn op het verhaal van Diane en haar Nimfen.

voorstudie picasso on the beachvoor studie on the beach dora maar

Een voorstudie van het schilderij is ook te zien in de expositie.

De schets  is gemaakt op dezelfde dag als het schilderij en komt uit de vaste collectie van het Musée Picasso uit Parijs.

Er is nog een voorstudie (foto rechts) van het schilderij te zien. De schets komt uit een privé- collectie en Picasso heeft  het kado gedaan aan Dora Maar. Het is voor het eerst dat het schilderij en de twee voorstudies samen te zien zijn.

 Vijf dagen later, op 18 februari 1937, schildert Picasso het schilderij Large Bather with a Book.

Als je vluchtig naar het schilderij kijkt dan zie je alleen maar vormen met een klein gezicht. Als je de tijd neemt om echt naar het figuur te kijken dan gaat er een wereld voor je open.

De figuur in kleermakerszit zit gebogen over zijn boek.  Zijn ellebogen rusten op zijn benen. Dit schilderij is het meest kubistische van de drie. Ik ben er verliefd op geworden!

In de lente van het jaar 1937 maakt Picasso een On-the- Beach sculptuur.

Je leest het goed! Of zag heb je het niet opgemerkt? Dit werk heeft geen exacte datum. Men weet alleen The Bather (Musee National Picasso) in de lente is gemaakt.

Voordat Picasso zijn Bathers schilderde maakte hij eerst twee schetsen op 6 februari 1937 en de laatste twee op 30 december 1937.

Op de foto zie je een op de linkerfoto een van zijn eerste schetsen en op de foto rechts een van de laatste schetsen genaamd (hoe kan het ook anders) On the Beach.

Wat vond ik van de tentoonstelling?

Ik kan altijd genieten van Picasso’s  kunstwerken!  Ik kan dan ook niets uitbrengen dan ‘hemelsblauw mooi’! Door het onderwerp van de werken moet ik denken aan Cézanne’s The Bathers. De kleur blauw en de abstractie hebben veel weg van Matisse’s serie Blue Nudes.

Tot wanneer?

De tentoonstelling PICASSO. On the Beach is te zien tot en met 7 januari 2018. Voor meer informatie: Guggenheim Venice.

“Guggenheim Venice thank you so much for everything!  Till we meet in 2018!”

Liefs,

Sandra

Fotocredits: Guggenheim Venice &  Matteo de Fina

Fotocredits: Picasso and his dog – Man Ray

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.