Prix de Rome

In 1808 introduceerde Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland  ter stimulering van de kunsten.

aast dat  het een van de oudste prijzen is, is het ook een van de belangrijkste voor beeldend kunstenaars onder de 40 jaar.

In de loop der jaren heeft de prijs zich ook vernieuwd maar het doel is ongewijzigd;  het vooruithelpen van kunstenaars die zich verder kunnen ontwikkelen.

Dit jaar zijn de vier finalisten van Prix de Rome 2015:  Foundland (Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi), Hedwig Houben, Christian Nyampeta en Magali Reus .

Mijn twee favorieten zijn Foundland en Magali Reus.

Op 17 december 2015 wordt de winnaar van Prix de Rome 2015ar bekend gemaakt en zal een bedrag van € 40.000 euro winnen met een werkperiode in de American Academy in Rome.

Ik hoop dat een van hun twee bovenstaande deelnemers zal winnen.

Foto: Daniel Nicolas

Kunstenaarsduo Foundland bestaat uit Lauren Alexander en Ghalia Elsrakbi. Ze combineren beeldende kunst met grafisch ontwerp, onderzoek en tekst.

Metde installatie Foundland heeft het duo op basis van interviews met de vader van Elsrakbi voortreffelijk de actualiteit van Syrie neergezet middels beeldende kunst en grafisch ontwerp.

Vader Yassin Elsrakbi een vluchteling uit Syrie en woont in Cairo. Hij is een fanatieke nieuwslezer en analyseert het nieuws uit zijn land.

In het videowerk Scenarios for Failed Futures worden verschillende samenzweringstheorieën (in vertelvorm) weergegeven.  Wat is waar en wat is niet waar? De video gaat over dat niet alles wat we zien en lezen voor  “de waarheid” moeten geloven. Erg indrukwekkend!

De installatie Extended Borders is een ode aan de eerste protest actie van 2011. In deze actie werd het woord “vrijheid” in het Arabisch geschreven op pingpongballen en bergafwaarts richting Damascus gegooid.

De tekeningen in de tentoonstelling zijn met inkt gemaakt door een robot. Het verspreiden van protestleuzen in Syrië is nog steeds een misdaad.

Magali Reus heeft  beelden gemaakt waarin consumptieproducten in de hoofdrol zijn.

Er zijn vijf werken van haar te zien in de serie Leaves.  Het zijn uitvergrote hangsloten en hebben meerdere lagen. Op deze hangsloten staan er leestekens.  Wat is de betekenis daarvan?  Deze mag je zelf invullen.

Hangslot Juni is mijn lievelings hangslot.  In de maand juni werd ik 40 jaar geleden geboren.

In het werk van Reus kun je je gedachten de vrije loop geven en daarmee je fantasie op hol laten slaan. Heerlijk!

Prix de Rome 2015  is vanaf vandaag te zien tot en met 17 januari 2016 in De Apple arts centre.

Voor meer informatie kiek hier!

Een fijne dag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.