PAN Amsterdam 2015

Van 22 oktober tot en met 29 november 2015 vindt in de RAI de 29ste editie van PAN Amsterdam plaats.

De afkorting PAN staat voor Pictura Antiquairs Nationaal en is de beurs voor kunst, antiek en design. Vandaag mocht ik al een kijkje gaan nemen. Pictura betekent volgens mij genootschap. Ik kon er niets van vinden op het internet.

Op de beurs is er letterlijk van alles te zien; sieraden, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, boeken, vazen, lampen, tapijten en zelfs klokken.

Op de site van PAN staat dat de beurs een perfecte plek is om kunst te vergelijken, informatie te vergaren en verrassende vondsten te doen. Dit werd mijn uitgangspunt!

Proefondervindelijk kan ik zeggen dat dit gegeven klopt. Vooral het laatste; verrassende vondsten. Dat klopt helemaal! Kijk je mee naar wat ik allemaal gevonden heb?

Van Magie tot Wetenschap.

Bij binnenkomst kan je niet om stand 2 heen. Daar staat Salon Sanne Nies met Tribal Art uit Afrika en Azië.  Het zijn voornamelijk maskers en beelden. Allen stralen kracht en rust uit. Volgens mij zijn ze magisch!

Foto: https://christienmeindertsma.com/

 

Bij stand 42 staat Priveekollektie en kun je het werk van Christien Meindertsma zien. Deze houten objecten komen mij direct bekend voor. Maar waar ken ik ze nu van? Na een minuutje of vijf herken ik ze.

Voor degene die ooit in het Teylers museum zijn geweest moeten deze houten kunstwerken ook  bekend voorkomen. Het zijn de kristalmodellen van Haüy. Hij was een Franse mineraloog en is de grondlegger van kristallografie. Hij heeft de verschillende vormen van kristallen in hout nagemaakt. Martinus van Marum, directeur van het Teylers kocht in 1802 zevenhonderd van dergelijke modellen van Haüy.

 

Bij Tom Okker Art bij stand 52 kom ik een Corneille tegen. Het jaartal valt mij op; 1974.

Corneille is rond die periode begonnen om vrouwen met vogels te schilderen. La femme aux levres peintre is er een uit die periode. Bovendien komt ze uit een privécollectie en zal niet snel in een museum te zien zijn. Erg zeldzaam dus!

Verliefd!

Aangekomen bij stand 58 van Studio 2000 kan ik mijn ogen niet afhouden van Extase van Herman Bieling.  Het revuemeisje kijkt stiekem vanuit de coulissen wie er allemaal in deze stand staan.

Bieling was een Rotterdamse kunstenaar en vond dat er teveel aandacht werd besteed aan traditionele kunstenaars. Hij wilde jonge moderne kunstenaars een platform geven en werd lid en medeoprichter van de Branding. Een groep waarin een aantal kunstenaars abstracte kunst wilden maken.  Dit was nog voor de Cobra-beweging. Bieling’s atelier werd in 1930 door een brand grotendeels vernield. Een grote deel van zijn vroeger werk is daarbij verloren gegaan. Dit schilderij is een van zijn vroegste werken en een absolute aanrader om die in het echt te gaan zien.

Extase vind ik vooral mooi om het kleurgebruik. Het oranje haar van het revuemeisje steekt af bij de bordeauxrode gordijnen. Vooral de roze pastelkleur op de gordijnen vallen op en geven de beweging van de gordijnen weer.  Apart is dat alleen lijnen haar ogen, neus en lippen vormen geven.  Helaas is het veel te duur voor mijn budget (€ 12.500) anders had ik hem zeker gekocht!

 

Ook voor een stukje geschiedenis is PAN erg leuk. Deze deuren staan niet voor de sier bij stand 53. Nee, ze zijn te koop  voor € 27.5000,–.

Ze dateren uit omstreeks 1500 en komen vermoedelijk uit een kasteel of burcht uit Spanje.  De afmeting van deze  deuren is 2.75 meter hoog en 1.97 breed. De deuren waren in die tijd hoog en dik om zo voldoende te bescherming te bieden. Ik ben benieuwd waar deze deuren ooit komen te staan.

De Sarcofaag-masker bij stand 75 van Mieke Zilverberg is ook een vondst.

Hij is gemaakt van hout en de blik en uitdrukking is zacht. Het lijkt net of hij glimlacht. Zijn baardje is bijzonder want die lijkt precies op die van de Egyptische god Osiris. Dit zie je niet vaak. Het is een mooie stand met allemaal objecten uit de oudheid.  Romeinse en Griekse kunst naast elkaar dat zie je niet zo snel. Ik vond het helemaal top!

Bij stand 103 krijg je vanzelf een lach van oor tot oor als je het kunstwerk Color Games van Miguel van Delie ziet.

Volgens mij hoef ik hier niets meer aan toe te voegen. De reden waarom ik dit kunstwerk een vondst vind is dat je er telkens weer een bekend personage in ziet. Het is vooral een leuk kunstwerk om samen met je kinderen naar te kijken.

Bijna iedereen heeft het schilderij Queen Beatrix of the Netherlands van Andy Warhol wel eens voorbij zien komen.

Warhol maakte het portret in 1985 als deel van zijn serie Reigning Queens die verder bestond uit portretten van Koningin Elizabeth (Groot-Brittannië), Koningin Margrethe (Denemarken) en Koningin Ntombi laTfwala (Swaziland). Van elk portret zijn er vier versies uitgebracht. Deze Oranje versie is te zien op stand 122.

Vergeet bij deze stand niet om naar de Flutter Wall te gaan kijken. Vijftig vlinders naast en bij elkaar op een wand. Als je ze aanraakt fladderen ze weg. Subliem!

Als museumliefhebber naar PAN?

Pan is zeker een bezoekje waard en net zo leuk als een museum!  Ook de site is een bezoekje waard. Daar vind je alle deelnemers en de PAN catalogus digitaal.  Ook vind je daar Studio PAN waar je kennis kunt opdoen over kunst, antiek en design.

Kijk snel op: PAN

PAN, het was mij een waar genoegen. Tot volgend jaar!

Liefs,

Sandra

 

 

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Jullie bedankt voor de goede zorgen tijdens de bezichtiging. Absoluut tot volgend jaar. Ben benieuwd welke vondsten ik dan zal gaan doen!
      Liefs
      Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.