Opstandige Zwarte Vrouwen

IMG_8788

De namen van opstandige zwarte vrouwen.

Mavis Carrilho, Ernestine Comvalius, Alem Desta, Philomena Essed, Hellen Gill, Julia da Lima, Cisca Pattipilohy, Gloria Wekker en Mercedes Zandwijken. Dit zijn de namen van de vrouwen die in de jaren ’80 streden voor de rechten van de Zwarte vrouwen in Nederland.

Kunstenaar Patricia Kaersenhout heeft de gezichten van deze vrouwen vereeuwigt op een doek. Portretten geborduurd van kraaltjes. Ze zijn prachtig geworden. De doeken zijn gemaakt in Senegal door lokale vrouwen die helaas nog steeds onderdrukt worden. Een paradoxale combinatie.

IMG_8785 IMG_8802

Kaersenhout kwam tijdens een ander project achter dat er in de 17e eeuw in Amsterdam een swartin genaamd Christina heeft gewoond. Christina verzette zich tegen haar onderdrukkers en werd op 14 september 1768 veroordeeld tot twee jaar opsluiting in het Spinhuis. Met deze ontdekking in het Stadsarchief Amsterdam is ‘Rebelse Trots’ begonnen. Ik had ook nog nooit gehoord over deze swartin van Amsterdam.

IMG_8807

Is Feminisme nog wel van deze tijd? Dan zeg ik grofgebekt: Absofuckinglutely!

Ja je leest het goed er staat fuck. En feminisme is helaas zeker nog van deze tijd. Ver buiten onze grenzen zijn er vrouwen die nog steeds geen kiesrecht hebben, geen scheiding mogen aanvragen, geen gelijke beloning hebben voor hetzelfde werk dat zij doen. Feminisme is nog steeds belangrijk om dat er nog zoveel vrouwen zijn die niet in geschiedenisboeken te vinden zijn. Die moeten nog zichtbaar worden. Zelfs Anno 2015 blijkt dit weer een feit. Van de Zwarte Feministische Golf in Nederland had ik zelfs nog nooit gehoord. Nu zijn zij eindelijk geportretteerd.

IMG_8797

Om eerlijk te zijn stond ik nooit zo stil bij het onderwerp feminisme.

Sinds ik aan het bloggen ben sta ik  letterlijk met eén been in Feminism. Regelmatig krijg ik de vraag: Waarom blog je eigenlijk naast je baan? Met de vraag is helemaal niets mis. Maar de opmerking die er altijd vlak daarna wordt gebombardeerd is het meest kwetsend: “Je bent toch moeder. Lijden jouw kinderen er niet onder? En nog een keer  Je bent moeder Heb je wel een hobby nodig?”

Een antwoord geef ik meestal niet. Omdat ik die vraag gewoonweg suf vind.

Omdat ik twee kinderen heb gebaard mag ik dus niets meer ondernemen en zeker geen dromen meer hebben. Duidelijke taal.  Fuck it. Niet voor mij. Mijn kinderen lijden er niet onder. Ze gaan vaak genoeg mee op stap. Daar schrijf ik dan weer niet over daar zijn genoeg andere bloggers en sites voor. Mijn blog gaat over mijn museumbelevingen gaat. Niet over mijn lieve mooie prachtige koningskoppel. Inderdaad IK sta centraal. Feitelijk genomen staan de museumbelevingen van een zwarte vrouw centraal.  Ach ja. Het zij zo.

Rebelse Trots vind ik een must see voor iedere vrouw.  Om een ode te brengen aan alle nog steeds onderdrukte vrouwen op de wereld. Ongeacht  huidskleur.
Tot  wanneer?

De tentoonstelling bestaat uit twee delen.  De portretten en twee films zijn te zien in CBK Zuidoost.  Dit tot en met 27 juni aanstaande. In het Amsterdam Museum is een derde film te zien. Tot  31 augustus aanstaande. In die film zijn de vrouwen te zien die de portretten hebben geborduurd.

Voor meer informatie kiek op: CBK

Fijne middag!

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.