Tot Zover

Op Facebook  zag ik vorig week onderstaand berichtje langskomen:

Ben je op of ga je nog naar de AutoRAI een dezer dagen? Je entreebewijs geeft gratis toegang tot Museum Tot Zover! Dit speciale aanbod is vanwege onze vernieuwde collectie van rouwauto’s in miniatuur, waaronder deze Cadillac Superior (1959). De vele bijzondere modellen zijn absoluut een bezoekje waard.

Die miniatuurtjes wilde ik wel zien. Dus op naar Museum Tot Zover. Zo gezegd zo gedaan.

Bij de ingang van het Nederlands Uitvaart Museum moest ik wel even slikken. Het museum is namelijk gevestigd op de Nieuwe Ooster begraafplaats en crematorium.

Hoe gaan we om met de dood?  Aan de hand van vier thema’s: Rituelen, Het lichaam, Rouw &  Herinnering en Memento Mori krijg je antwoorden op die vraag.

Er is veel te zien in dit museum; rouwkleding, dodenmaskers, grafzerken, kisten en urnen. De foto-expositie De Bedroefde Bolide hing er ook nog.

In die expositie zijn er ruim driehonderd foto’s uit de historische collectie van Huiskamp Carrosseriefabriek te zien. Zij waren Nederlands grootste en oudste producent van rouwvervoermiddelen.

En niet te vergeten de mini-lijkwagens.

Een lijkwagen en daarachter de rouwstoet. Als ik er een op straat tegenkom word ik er altijd stil van. Het geeft mij altijd keer op keer dezelfde boodschap: het leven is eindig.

Lijkwagens zijn vaak wel erg mooie auto’s vind ik. Wie heeft deze wagen ooit bedacht?

Oorspronkelijk werden er lijkkoetsen gebruikt. Pas later kwam men met het idee om de koets uit te bouwen. De koetsen werden steeds minder gebruikt toen de auto haar intrede deed. De eerste lijkwagen werd in Amerika gebouwd in 1909.

Tijdens het schrijven van dit stuk besefte ik mij dat sinds 1 juli 2010 een rouwstoet niet meer mag worden doorsneden.

Naast dat ik blog, werk ik 32 uur in een juridische werkveld. In een wettenbundel blader ik regelmatig. Deze maatregel ontstond uit de wens van de Tweede Kamer om respect te tonen voor overledenen en hun nabestaanden, ook in het verkeer. Pas in 2010, dat is niet eens zo lang geleden.

Ik heb voor het eerst echt durven kijken naar een lijkwagen.

Omdat ze zo mini zijn gaven ze mij ook geen onbehaaglijk gevoel. Wat mij nu echt opviel is dat ze allemaal buitengewoon luxe zijn. Maar dat mag ook wel. Zo een laatste rit mag ook weelderig zijn.

Museum Tot Zover is een klein vredig museum. Er hangt een soort van kalmte in de lucht die ik niet beschrijven kan.

Ik woon er letterlijk om de hoek en was er nog nooit geweest. Niet omdat het mij niet aantrok maar omdat ik dacht dat het saai zou zijn. Dat is het museum zeker niet. Het is voornamelijk informatief.

Voor meer informatie kiek hier!

Ben jij weleens naar Museum Tot Zover geweest? Wat vond jij ervan?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.