Stoute Keramiek

Sexy Ceramics heet de nieuwe tentoonstelling van het Keramiekmuseum Princessehof.

Zowel de titel als de affiche zijn prikkelend. Bovendien roept de poster eén vraag bij mij op? Wat zou er te zien zijn? Laten we snel gaan kunstkijken!

Bij het zetten van de eerste stappen in de eerste zaal voelt totaal niets erotisch aan.

In mijn hoofd hoor ik een piepklein stemmetje dat zegt: totaal niet sexy. Maar na een paar minuten verandert de stemming. Zie ik nu sensuele vormen of beeld ik dat mij in? Ik snap het.

De eerste zaal blijkt een eerste aanraking op de huid te zijn met de vraag of ik verder wil gaan.

Of ik de kunstwerken verderop in de andere zalen wil zien? Ik zeg; JA, ik wil!  Deze vaas van Anne Marie Laureys heet Steengoed.

Ik vind de naam passen bij het kunstwerk als je beseft dat bijna alle keramiek dat te zien is in de tentoonstelling gemaakt is door mensenhanden.

Het maken van keramiek schijnt een sensuele ervaring te zijn.

Zaal 2. De kleur van de liefde komt je meteen tegemoet. Hier begint dus de volgende stap. Zaal 2 is dus fase 2.

“Het voorspel kan beginnen door de spanning te verhogen. Wat mag en wat niet? Om naar de kunstwerken te kijken moet je letterlijk stiekem gluren door de openingen van de gordijntjes die voor de vitrines hangen.

Het verlangen naar iemand wordt hier mooi afgebeeld door kunstenaar Chris Antemann.

Op het eerste gezicht lijkt het beeldje antiek. Maar dat is ze niet, ze is erop gebaseerd.

 

Erotiek en verborgen erotische symbolen worden in deze zaal uitgelegd.

In de late middeleeuwen liet een vrouw blijken dat ze haar maagdelijkheid heeft verloren door een vogel uit een kooi te laten ontsnappen.Vogelkooien dienden in de late middeleeuwen ook als uithangborden voor bordelen.

De tegeltableau laat het romantische buitenleven zien.

De voorstelling is helemaal niet zo onschuldig als het lijkt. De vrouw heeft een aardig decolleté en de herder lijkt haar te willen verleiden met muziek uit zijn (ahum) doedelzak.

In de Chinese Daoistische leer komt zelfs een god (foto rechts) voor die seksrituelen uitvoert.

Zijn naam is Shoulao; de god van een lang leven. Zijn enormen hoge voorhoofd heeft hij te danken aan de yang sappen die hij naar zijn hersenen absorbeert wanneer een vrouw klaarkomt.

Volgens mij zal ik dit beeld(je) de komende tijd niet meer vergeten en zal dit verhaal mij veel binnenpretjes bezorgen bij het zien van een hoog voorhoofd bij een man.

Erotische geschiedenis.

Deze Engelse Staffordshire hondjes (ca. 18850) zijn schattig he? Maar wist je dat prostituees deze hondjes als souvenir aan zeemannen gaven?

Het gaf de mannen een excuus om ze te bezoeken. Stonden de hondjes met de snuit naar binnen of naar elkaar toe, dan was de vrouw bezig met een klant. Zo niet, dan was ze beschikbaar voor betaalde liefde. Wat een verhaal! Ik kende de historie er niet van. Wat zouden die mannen aan hun echtgenotes hebben verteld over hun kado?

In die tijd werden ook op decoratieborden Bijbelse vertellingen afgebeeld met een tikkeltje erotiek zoals die van Sodom en Gomorra, Adam en Eva en de Verloren Zoon.

Het laatste verhaal kende ik niet, maar dat gaat over een  jongeman die een losbandig leven leidt met wijn en naakte dames om zich heen. Hij eist de helft van zijn erfenis op. Wanneer al het geld op is en een armoedig bestaan moet leiden krijgt hij berouw en keert terug naar zijn vader die hem vergeeft. Het bordje was te klein om het goed te fotograferen maar het verhaal wilde ik toch delen.

Eindelijk zijn we belandt bij de Climax. Degene die 16+ zijn mogen naar zaal 3 om hoogtepunt te beleven.

Hier begint Sexy Ceramics! Hier gebeurt van alles achter gesloten gordijnen en moet je ze letterlijk opzij schuiven om vanaf de buitenkant iets te willen zien. Op social media zal ik er een filmpje van plaatsen.

Wow en OMG zijn mijn eerste reacties bij het zien van de wandtegel waarop een zittende man met een erectie is afgebeeld.

Nee, het gaat mij niet om de erectie maar om het jaartal! Het is namelijk vermoedelijk gemaakt in 1625 – 1650. Wow en OMG dus!

De zwart/witte dildo is van anno 2017, de andere twee dateren van begin 19e eeuw en 1920. Hier dus ook weer een Wow en een OMG!

 

Trouwens voordat je deze zaal binnenloopt kun je de sculptuur van Leda en de Zwaan (aardewerk – 2016) niet missen.

Hij is van kunstenaar Carolien Smit. Ik heb al eerder over haar geschreven. Haar werk is gebaseerd op het werkelijke leven. Over keerpunten in emoties. Liefde dat overslaat in haat. Vertrouwen in wantrouwen. Leven en dood. Heel kort het verhaal over Leda.

Leda bedrijft hier de liefde met Zeus die zich in een zwaan heeft veranderd.

Diezelfde avond bemint ze haar echtgenoot de Spartaanse koning Tyndareos. Negen maanden later krijgen zij kinderen, Pollux en Helena, die geboren zijn uit eieren.

Dickrider (porselein -2007) van Hans van Bentem vind ik lollig.

Sensuele Keramiek.

In de expositie krijg je van sommige kunstwerken (met name in zaal 3) rode oortjes, van andere weer niet. Na het zien van de tentoonstelling begrijp ik de poster. Die zendt alleen maar de volgende boodschap uit: De tentoonstelling Sexy Ceramics laat zien dat je van keramiek zinnenprikkelende beelden kunt maken.  

Sexy Ceramics vond ik niet pornografisch zoals in sommige recensies wordt beweerd. Dat valt reuze mee.

De aankleding van de tentoonstelling is wel bijzonder te noemen.Nog nooit heb ik op deze manier gekeken naar kunstwerken. Ik vond dat wel een grappige ervaring.  Een nadeel in zaal 3 is dat de belichting in sommige vitrines erg fel is. Maar misschien is dat intussen al bijgesteld.

De tentoonstelling Sexy Ceramics is tot en met 8 oktober 2017 te zien.

Voor meer informatie: Museum Princessehof

Ik wens je een fijne avond,

Dank dat ik op de opening aanwezig mocht zijn!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

  1. So nice. Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen..
    Ik kom niet vaak in Leeuwarden, maar dit is een goede reden.

  2. Hey Sandra, LOL!! Vol leesplezier maar ook veel info. Ik ben erg nieuwsgierig naar deze tentoonstelling.

    Hartelijk bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.