Wat is de staat van natuur?

Claudius Schulze staat van natuur

Vandaag neem ik je mee naar de expositie De staat van Natuur van Claudius Schulze in het Aquarium in Artis.

De Duitse fotograaf laat de natuur zien zoals wij het nu kennen.

Voordat ik je meeneem naar de tentoonstelling neem ik je mee naar ARTIS.

ARTIS is in 1838 opgericht onder de naam ‘Natura Artis Magistra’ door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller.  Natura Artis Magistra betekent de natuur is de leermeesteres van de kunst.

Het doel was om ‘de kennis der Natuurlijke Historie te bevorderen’.

Wist je dat  ARTIS is begonnen op de plek waar nu  het huidige Artisplein zit?

Destijds heette het nog het Buiten Middenhof. De eerste dieren waren een paar papegaaien, aapjes en een Surinaamse boskat.

Een jaar later kwamen daarbij een olifant, leeuwen, een panter, een tijger, een poema, hyena’s, ijsberen, bruine beren, een zebra, een gnoe, een kangoeroe en zelfs een boa constrictor van vijftig meter lang.

Foto: Maarten van der Wal.

Boeddha - Ronald van Weeren

Tussen 1850 – 1855 werd speciaal een museum gebouwd genaamd ‘Groote Museum’ voor de verzameling ‘doode’ voorwerpen.

In de ‘naturaliaverzameling’  zaten dieren op sterk water, skeletten en opgezette dieren, gesteenten, schelpen en fossielen.

De collectie werd alsmaar groter omdat veel ARTIS leden objecten meenamen uit Oost en West Indië.  Dagelijks werd de museumcollectie aangevuld met uitheemse voorwerpen.

Het huidige gebouw de Volharding was tot circa 1910 een etnografische museum. De twee grote (inmiddels bekende) Boeddhabeelden (18 eeuw – Japan) stonden eerst bij dit gebouw.

Foto: Ronald van Weeren.

Rond 1900 waren er tien museumruimtes  in ARTIS naast een ARTIS Bibliotheek.

Begin twintigste eeuw specialiseerde de wetenschap zich steeds meer in verschillende disciplines, wat zich ook vertaalde naar ARTIS. Er werd besloten een deel van de ARTIS-collectie af te staan. Zo werd de deel van de naturaliaverzameling overgedragen aan de Universiteit van Amsterdam, toen nog de Gemeente Universiteit. De etnografische collectie werd overgedragen aan het Tropenmuseum.

Sinds 2003 is, de oudste dierentuin  van Nederland bezig met een vernieuwingsplan, dat als doel heeft meer ruimte voor dieren, planten, educatie en erfgoed te creëren.

Er wordt geprobeerd om meer ruimte te creëren voor de dieren en planten, voor educatie en erfgoed. De vernieuwing kan niet in eén keer gedaan worden en is al jaren bezig en zal de komende jaren verder gaan.

Een onderdeel hiervan is de restauratie van het ARTIS-Groote Museum.  Ik kijk al uit naar het moment dat het zal openen!

Claudius Schulze

Het is tijd om te gaan kunstkieken? Ga je mee?

De Duitse fotograaf Claudius Schulze ging op reis door Europa om landschappen te fotograferen.

Op elke foto staat niet alleen de natuur centraal maar ook de menselijke invloed erop. De foto’s laten ook zien dat de mens de kracht van de natuur in controle probeert te houden door bijvoorbeeld op zelfs op de meest afgelegen plaatsen dijken, dammen en lawinehekken te plaatsen.

Privéfoto van Claudius Schulze.

Hoe zien jouw vakantiefoto’s eruit?

Maak jij kiekjes  met bijvoorbeeld een windmolen in het zicht? Of laat je die buiten beschouwing omdat die er ‘niet natuurgetrouw’ uit ziet binnen de natuur (lees: landschap)?

Alle foto’s die Schulze  voor deze tentoonstelling heeft gemaakt zijn gemaakt in Europa.

De expositie wil een debat faciliteren over hoe de mens naar de natuur kijkt maar legt er geen idee op.

Na het zien van de foto’s denk ik dat de mens de natuur beheerst en niet andersom. De andere vraag die er meteen na opdoemt is: ‘Voor hoe lang? Wat denk jij?‘.

Wat vind ik van de tentoonstelling ‘De staat van natuur’?

Het is een kleine tentoonstelling met een onderwerp dat je zal bijblijven..

Schulze zegt in een van zijn interviews dat wij als mens niet zonder ingrepen in de natuur kunnen leven.

Dat gegeven klopt ook als je de foto’s stuk voor stuk bekijkt. In eerste instantie zegt mijn brein dat ‘het landschap’ op de foto’s niet klopt. Het straalt geen serene rust uit maar op elke foto is wel een ‘aanpassing van de mens op de natuur’ te zien.  Het duurt dan ook even voordat mijn brein deze foto’s accepteert.

Met de tentoonstelling stelt ARTIS de bezoekers vragen over de invloed van de mens op natuur. Dat is heel goed gelukt.

Na het zien van foto’s heb ik de dagen erna veel om mij heen gekeken en ook over het onderwerp klimaatverandering gesproken

Ik eindig dan ook met een citaat van Schultze: Betalen we de prijs voor onze veiligheid?

De tentoonstelling ‘De staat van natuur’ is te zien tot het voorjaar van 2019.

De expositie bevindt zich in de tentoonstellingszaal in het ARTIS-Aquarium. Het Aquarium is tijdens de openingstijden van ARTIS te bezoeken met een ARTIS-toegangskaart. Een museumjaarkaart is er niet geldig.

Voor meer informatie kijk op: ARTIS.nl

Fijne dag,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van Artis gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. This piece was really well-composed and touching. I found the work rather important.
    Keep up the outstanding writing! I would appreciate it if you would checkout my
    blog about DPR Korea.

  2. Het is zo lang geleden dat ik een bezoek aan Artis, nu een excuus om opnieuw te gaan om de expo te zien en door de dierentuin te lopen, maar gaan wachten tot het weer warmer is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.