Withoos ontmoet Withoos

In de tentoonstelling Withoos meets Withoos in het Westfries museum smelten drie eeuwen kunst samen.

In het persbericht staat aangegeven dat de expositie veertig ‘fotografische schilderijen‘ laat zien.

De fotografische schilderijen zijn foto’s van Hans Withoos ‘gefotoshopt’ met (delen van) schilderijen van fijnschilder Matthias Withoos. Laten we eerst kennis maken met de heren Withoos.

Matthias Withoos (1627- 1703) is een 17e-eeuwse fijnschilder.

Hij schilderde landschappen, stadsgezichten, stillevens en voornamelijk werken met het onderwerp vanitas. Ook schilderde hij lusthoven’s (mooie tuinen) en sottobosco’s.  Ik wist tot zaterdagavond niet waar de laatste term voor stond.

Matthias’s werken hangen in diverse musea in Europa.

Het Westfries museum heeft vijf werken hem, waarvan 1 in bruikleen. Twee van zijn werken zijn verdwenen bij de roof van 24 schilderijen in 2005 en zijn nog altijd spoorloos. Een daarvan had het museum in bruikleen van het Rijksmuseum.

Matthias volgde een opleiding bij Jacob van Campen. Op twintigjarige leeftijd vertrekt hij naar Rome en werd mede-uitvinder van sottobosco’s. Sottobosco’s zijn bosgrondjes. Matthias liet in zijn voorstellingen planten groeien die niet in een bos  kunnen overleven. Of zelfs voorkwamen.

In 1672 keert hij terug naar Hoorn waar hij tot aan zijn dood werkte.

Hans Withoos volgde een opleiding textielvorming en fotografie aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg.

De afgelopen jaren is hij ‘fotografisch schilder’ die zijn eigen werk laat samensmelten met andere bestaande kunstwerken.

Sinds een tijd liep hij met het idee om de schilderijen van zijn verre voorvader terug te laten komen in zijn werk.  Als eerst maakt hij zijn eigen beelden en voegt (laag per laag) een bestaand werk toe als achtergrond.

Soms laat Hans zich meerdere keren inspireren door eén schilderij. Voor de tentoonstelling fotografeerde hij vlinders in de botanische tuin van Diergaarde Blijdorp en in het Westfries museum.

De foto’s van Hans ken ik van de kunstbeurzen PAN Amsterdam en de KunstRai.

Het thema van de tentoonstelling is vergankelijkheid. Maar ook de liefde voor de stad Rome is er terug te zien.

Ik laat je eerst twee werken van Matthias Withoos zien. Kijk er naar en neem ze in je op!

Het schilderij ‘Gezicht op Rome’ (1963) komt uit de vaste collectie van museum Flehite.

Het schilderij ‘Zuidelijke landschap met herders en kudde bij een drinkbak’ heb ik van Collectie Nederland.nl.  Er stond verder geen informatie bij.

Laten we nu kijken naar de versies van Hans. Daar waar Matthias is gestopt gaat Hans verder.

Het grappig is dat de versies van Hans totaal anders zijn maar wel hetzelfde onderwerp hebben

Een musstee is de foto ‘Meeting of Beauties’ (2017).

Hierin komen ook het werk van tekenaar Pieter Withoos (de vogels en insecten) en  kunstschilder Alida Withoos (de aalbessen) in voor.  Pieter is de broer van Matthias en Alida de dochter van Matthias.

 Mijn favoriet is de foto ‘ Tears of Honey’ (2017).

De achtergrond is een van de sottobosco;s van Matthias. Op de tulpen heeft Hans honing gedruppeld die daardoor lijken te huilen.

Tot slot het tentoonstellingsaffiche

Daarop is de foto Squid (2016) te zien.  We zien twee inktvissen die in elkaar verstrengeld zijn.  Het water loopt uit de pot in de kom en stroomt zo (terug) in de rivier.

Een inktvis is het symbool voor vasthoudendheid.

Wat vond ik van de tentoonstelling Withoos meets Withoos?

In eerste instanties heel erg bijzonder. Als museumbezoeker kijk je naar  het werk van een niet levend én een levende kunstenaar die familie van elkaar zijn. Dat maakt het erg speciaal.

Ook het verschil tussen de beide heren is goed te zien. De voorstellingen van Matthias zijn soms wat sober terwijl die van Hans ontzettend kleurrijk  zijn.  Hun werken zijn een elegante combinatie.

Ik vond het soms lastig om te beoordelen (omdat de beelden zo in elkaar op gaan) wat het werk van Matthias  was en wat die van Hans. Maar misschien moest ik daar niet al te veel op letten ( al die je dat toch met de achtergrondinformatie).

Wel vraag ik mij af titel niet op zijn Hollands is gedaan? Withoos ontmoet Withoos misstaat niet. Althans dat vind ik.

Al met al is het een prachtige tentoonstelling.  Ik sluit af met: Ga en niet van het schouwspel!

Tot wanneer?

De tentoonstelling Withoos meets Withoos is te zien tot en met 21 mei 2018. Voor meer informatie: Westfries museum.nl

Meer zien van Hans? Kijk dan op: Hans Withoos.com

Een fijne dag,

Liefs,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van het Westfries Museum gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.