Streetleven + Straatlife = Streetlife

Streetlife - Fotomuseum aan het Vrijthof
Campagnebeeld tentoonstelling Streetlife: Jamel Shabazz – The Righteous Brothers

Het lijkt wel eeuwen geleden dat ik door de drukke winkelstraten van onze hoofdstad slenterde en dat ik mezelf een weg baande door de menigte van op elkaar gepropte Amsterdammers én toeristen.

Ik hunker naar de dag, dat ik zittend op een terras weer naar mensen zal kijken en de-bij-hun-horende kledingstijlen. Ik verlang stiekem naar de drukte van de stad, de drukte op de straat waar ik ook soms van walgen kan.

Het is niets voor niets dat, dat juist nu in tijde van Corona, de titel van de nieuwe tentoonstelling van het Fotomuseum aan het Vrijthof mijn aandacht trok: “Streetlife”.

Vanaf 2 juni toont het museum 50 foto’s in kleur van de Amerikaanse fotograaf Jamel Shabazz (New York, 1960). De vijfentwintig zwart-wit portretten die te zien zijn in de tentoonstelling Streetlife zijn van de Nederlandse fotograaf Hans Rietveld (Den Haag, 1942).

Sinds 1980 fotografeert Shabazz het straatleven in New York. De fotograaf staat bekend om zijn straat,- fashion en portretfotografie. Niet alleen het alledaagse straatleven zijn een onderwerp van zijn foto’s maar ook muzikanten en de metro van New York.

De tentoonstelling ‘Streetlife’ richt zich op zijn fotografie uit de jaren ’80.

Een interessant weetje is dat Shabazz in 2018 een Gordon Parks Foundation Award ontving. De Gordon Parks Foundation Award wordt uitgereikt aan personen die creatieve middelen gebruiken om de volgende generatie te inspireren.

Het werk van Shabazz is ook opgenomen in een aantal bekende musea in de VS zoals het  Whitney Museum (New York), The Bronx Museum of the Arts (New York) en het Smithsonian National Museum of African American History & Culture (Washington).

Hans Rietveld heeft het straatleven in zijn lievelingsstad Maastricht vastgelegd waar hij sinds 1970 woont.

Rietveld volgde een grafische opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn inspiratoren en belangrijke tijdgenoten zijn fotografen Johan van der Keuken en Ed van der Elsken.

Rietveld fotografeerde altijd mensen in “ogenschijnlijk”/ gewone omstandigheden. De foto’s die van hem  te zien zijn, zijn vooral uit de periode 1965-1975.

Hier alvast een voorproefje van de tentoonstelling Streetlife. Dit keer zeg ik: Ga lekker kunstkieken! Laat vooral weten wat je van de foto’s vindt!

  • A Mother's Love, Brooklyn, NYC 1987
  • Black Diamond, Brooklyn 2001
  • Hans Rietveld
  • Man and Dog, The Lower East Side, NY 1980
  • The Love Connection NYC 1982
  • The Rigteous Brothers

Ga jij naar de tentoonstelling Streetlife in Fotomuseum aan het Vrijthof?

Voor meer informatie: kijk op Fotomuseum aan het Vrijthof.nl

Fijne avond,

Liefs en Stay Safe,

Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en met toestemming van in het Fotomuseum aan het Vrijthof gepubliceerd. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.