Een weg van hormonen

De titel Transmission is de door Miep (1949) gekozen voor de tentoonstelling die nu te zien is in het Amsterdam Museum.

De titel betekent overgang. Een fase die volgens haar herkenbaar is voor veel mensen uit de transgender gemeenschap. Transgenders herkennen (ook geestelijk)  zich niet in hun geboortegeslacht en voelen zich gevangen in het verkeerde lichaam. De drang om het lichaam in aan te passen naar het andere geslacht is groot.

tentoonstelling transmission amsterdam museum tentoonstelling transmission amsterdam museum

De tentoonstelling Transmisson gaat alleen over Miep.

Fotograaf Koos Breukel komt Miep dagelijks tegen in het Vondelpark. Breukel is bekend om zijn portretten van mensen die een ingrijpende  gebeurtenis hebben meegemaakt.  In 2009 stapt hij op Miep af en vraagt of hij haar mag fotograferen. In datzelfde jaar ontmoetten Miep en fotograaf Millete Raats elkaar bij het VUmc waar Miep een transgenderprogramma volgde. De fotografen hebben samen besloten een tentoonstelling te maken.

Transgender(s).

We hebben er allemaal wel eentje zien langslopen of we hebben vermoedens dat die vrouw (met veel te mooie benen) wel eens een man  geweest zou kunnen zijn. De meeste reacties komen uit verbazing en minachting. Tijdens het bekijken van de tentoonstelling hoorde ik mensen Miep “uitlachen” wat mij een heel naar gevoel gaf.

tentoonstelling transmission amsterdam museum

Vaak staan we er niet bij stil dat een transgender een hele lang weg heeft moeten nemen om zichzelf te zijn.

Ik noem het een weg van hormonen en misschien ook wel van een operatieve ingreep. Ik moet er niet aan denken. Het denken eraan doet al pijn. Wat een lef, moed en doorzettingsvermogen heb je nodig dat je je genitaliën laat verwijderen om voorgoed en altijd als (echte) man of vrouw door het leven te gaan. Een persoon die dat allemaal heeft doorstaan verdiend het niet om uitgelachen te worden. We moeten juist blij zijn voor de nieuwe haar of hem. Het leven is te kort, voor een ieder, om in misère te leven.

Hoe vond ik de tentoonstelling?

De tentoonstelling Transmission gaat over mensen. Over mensen die een geslachtsverandering hebben ondergaan of in een overgangsfase zitten.  Op alle foto’s staat Miep. Het zijn mooie foto’s maar dat maakt de dat tentoonstelling eentonig en saai is. Diversiteit in de foto’s zou beter geweest zijn.  De persoonlijke verhalen die te horen zijn via een audiotour maken het weer goed.  Het zijn intieme verhalen en krijg je een beeld bij hoe het is om in een overgangsfase te zitten. Bij alle vertellers hoor je de blijdschap in hun stem.

Tot wanneer?

Transmission is tot en met 13 maart 2016 te zien.  Voor meer informatie kiek hier!

Welterusten,

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.