Strakke lijnen

De tentoonstelling Hendrik Valk. Tussen Figuratie en Abstractie in  Museum De Lakenhal stond op al weken op mijn wishlist.

Afgelopen zaterdag besloot ik niet meer langer te wachten en ben ik naar de tentoonstelling geweest. Het is een kleine expositie en voor mij een vervroegd kerstcadeautje.

Hendrik Valk was een kunstenaar die de visuele werkelijkheid steeds meer ging abstraheren. Lijnen werden strakke lijnen.

Kleurvakken werden geplaatst tegen een egale achtergrond. Figuren werden blokken. Volledig abstracte kunstwerken heeft Valk nog nooit gemaakt.  Alle kunstwerken zijn ondanks de abstractie herkenbaar. Ik vind ze stuk voor stuk allemaal even prachtig!

In de tentoonstelling zijn er ruim twintig tekeningen en schilderijen te zien. Deze zijn allen geschonken aan het museum door zijn dochter Else Valk.

Het schilderij Zelfportret is by far mijn favoriet. Ik vind de oren grandioos getekend. Ik heb geprobeerd om dit zelfportret na te tekenen. Simpel is het niet maar wel erg leuk om te doen met je kinderen of als je zelf niets te doen hebt. Je zult verstelt staan van de resultaten!

Een mustsee is het schilderij Portret Rie Batenburg.

De zwartgrijze kleuren met pastel zijn een erg mooie combinatie.

 

Veel van Valk’s werk is tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield: Een daarvan is het schilderij Aardappelrooien.

De schets was wel bewaard gebleven en Valk schilderde deze opnieuw. Opmerkelijk dat je met alleen maar lijnen toch een gevoel kan uitdrukken. De vrouw lijkt tevreden te zijn met wat ze aan het doen is. Het lijkt er zelfs bijna op dat ze straks zal gaan glimlachen.

Deze twee schilderijen zeggen genoeg zonder dat ze er natuurlijk uitzien.

Vind je niet dat ondanks de strakke vormen beide schilderijen beweging hebben?

Bij het schilderij Eggen zie je duidelijJe ziet dat de man de grond bewerkt met een eg.

Huisje te Wassenaar hoort niet thuis in de tentoonstelling maar ik kon het niet laten om er niets over te schrijven.

Het schilderij kun je bewonderen in zaal 17 en is een deel van de vaste collectie.

Nooit en te nimmer

Trouwens als ik Else geweest zou zijn, dan zou ik deze tekening nooit en te nimmer schenken aan een museum. Uit pure hebzucht zou ik het zelf gehouden hebben. Aan de andere kant, voor de conservering van de kunstwerken, zou ik de schenking ook hebben gedaan!

Hendrik Valk. Tussen figuratie en abstractie is tot 31 januari 2016 nog te zien.

Voor meer informatie kiek hier!

Ga jij naar de tentoonstelling? Of ben je al geweest? Wat vond je ervan?

Ik heb genoten en Merry X-mas alvast!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 reacties

 1. Beste Sandra,
  Nu pas lees ik je mooie reactie op je bezoek aan de expositie van mijn vader Hendrik Valk in de Lakenhal.
  Reuze bedankt!
  Hartelijke groet ???

  • Dag Caro,

   Wat een leuke spontane reactie. Het is een kleine tentoonstelling je kan het combineren met een dagje Leiden. Dat heb ik (wij)ook gedaan.
   Laat je weten wat je ervan vind?

   Liefs,
   Sandra

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.