United Buddy Bears – Berlin

Sinds de eerste tentoonstelling in Berlijn in 2002 hebben meer dan 35 miljoen bezoekers wereldwijd de United Buddy Bears kunnen bewonderen.

De United Buddy Bears hebben inmiddels Hong Kong, Toyko, Seoul, Cairo, Warsaw, Jerusalem, Buenos Aires, Helsinki, Kuala Lumpur, New Delhi, Parijs, Rio de  Janeiro  en andere steden bezocht.

Op 20 juni 2001 verschenen de Buddy Bears voor het eerst in de straten en pleinen van Berlijn.  Sindsdien zijn ze zo populair dat er individuele beren geveild  worden. De opbrengst wordt gebruikt voor Buddy Bear activiteiten en hulp voor kinderen in nood.

De bedenkers van het project zijn Eva en Klaus Herlitz. Hun motto:  “We have to know each other better…..it makes us understand one another better, trust each other more, and live together more peacefully”.

Tot en met 14 augustus aanstaande zijn de United Buddy Bears te bewonderen in Berlijn aan de Wittenbergplatz.

Afgelopen weekend was ik eén van de bears-bezoekers en heb ik de United Buddy Bears voor het eerst in mijn leven gezien. Ik ken ze alleen van het internet  en ik kan dan ook niets anders uitbrengen dat het een fenomenale ervaring was. Daarnaast zijn ze zo cute!

Ik zag 140 beren in verschillende kleuren.  Samen hand in hand.  Allen verschillend.

De beren stonden (op een verhoging) samen ze in een grote kring: door de bedenkers The Art of Tolerance genoemd. Een leuk weetje is dat in elke stad de volgorde van de beren veranderd . De Buddy Bears worden naast elkaar opgesteld volgens de alfabetische volgorde van de landstaal die er heerst.

De achterliggende boodschap van United Buddy Bears is nog wel het allermooist: alle beren vertegenwoordigen de landen die door de Verenigde Naties zijn erkend. Samen brengen zij vrede en harmonie op hun wereldwijde tour. Elk beer staat voor de mensen van de verschillende landen en hun cultuur en niet voor de politieke systemen.

De Gouden Beren &  de Blauwe Beer

In de openluchttentoonstelling zijn er twee beren ontworpen die een heel andere  boodschap voor de bezoekers hebben. De gouden beren met The Golden Rule; “Treat others as you wanted to be treated”.

Op de beer links staat de Golden Rule in verschillende talen geschreven. Op de beer rechts vind je alle symbolen van religies terug.   In alle religies komt de  gouden regel ook weer terug.

Human Rights Buddy Bear Human Rights - Buddy Bear

De blauwe beer is de Human Rights Buddy Bear. Op de buik (voorkant) van de beer staat het woord “Mensenrechten” in zeven talen geschreven. Op de rug van de beer staat artikel 1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De grote beren zijn twee meter lang en de kleine mini-bears  1 meter lang. Elke beer is ook in een andere stijl geschilderd.  De kunstenaars die de beren geschilderd hebben mochten er zelf invulling aan geven.

Namens Nederland mocht Lieuwe Loth de Nederlandse beer  beschilderen.

 

Na mijn bezoek aan Berlijn & de United Buddy Bears wilde ik daar meer van weten.

Dit is haar verhaal;

Op de beer heb ik vissen, water en golven geschilderd, die verwijzen naar het vele water en het waterleven in Nederland. De twee gezichten die elkaar aankijken staan symbool voor het contact dat de Nederlandse bevolking aangaat met de ander: de ontmoeting tussen mensen. 

Het groene gras is in Nederland terug te vinden in de vele weilanden die om de boerderijen liggen. En natuurlijk zijn bloemen – op beide poten terug te vinden – ook typisch Nederlands. Voor mij staan ze ook voor de hartelijkheid en optimisme”.

“Op de rug van de beer staat een vlinder, symbool voor de vrijheid en het reislustige dat bij vele Hollanders in het bloed zit. In Nederland is er voor de mens ook de kans en mogelijkheid om tot bloei en groei te komen, zoals de vlinder, de grassprieten en de bloemen dat ook laten zien op de beer. In de schildering is dynamiek en beweging te zien, iets dat voor mij ook bij Nederland hoort. Met plezier heb ik deze opdracht vervuld. Ik kan me erg vinden in het  idee van de vrolijk beschilderde beren die in eendracht naast elkaar staan en die namens de kunstenaars een boodschap van vrede en tolerantie uitdragen”.

Meer weten? Kijk dan op: United Buddy Bears en op de site van Lieuwke Loth.

In de hoop dat de United Buddy Bears ooit Amsterdam zullen bezoeken zeg ik liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.