Unknown Pleasures’ (2019) – Matthew Wong

Kunstenaar Matthew Wong (1984 – 2019) zag in Vincent van Gogh (1853 – 1890) een zielsverwant.

Na een lange zoektocht in het leven vonden beiden hun liefde voor schilderen. Beiden stortten zich letterlijk op het schilderen en in een zeer korte tijd schilderden ze een oeuvre bij elkaar.  

De kunstenaars worstelden met mentale gezondheidsproblemen, wat voor hun eindigde in een tragische dood.

De tentoonstelling Matthew Wong / Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort laat een overzicht van Wongs werk zien. In zes thema’s wordt zijn werk vergeleken met die van Van Gogh.

Afgelopen vrijdag heb ik de expositie bezocht. Het was vooral bijzonder om te zien hoe Wong de stijl van Van Gogh heeft overgenomen. Zo zag ik in Wong zijn werk het kleurgebruik, de dik aangebrachte verfstreken en de landschappen van Van Gogh terug.

Voor het campagnebeeld van de expositie Matthew Wong / Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort  is het acrylverfschilderij ‘Unknown Pleasures’ (2019) gebruikt. Het doek is 165.1 x 165.1 cm.

Het is een van de laatste schilderijen die Wong heeft gemaakt. Het bevindt zich in de vaste collectie van The Museum Of Modern Art (MoMA) in New York.  De ouders van Wong, Monita en Raymond Wong hebben dit schilderij geschonken aan het museum ter nagedachtenis van aan hun zoon.

Wong schilderde veel fantasielandschappen. In die landschappen schilderde hij vaak een pad.  Het pad leidt altijd ergens heen, in dit schilderij, naar een puntige berg. Daarnaast refereert dit schilderij naar de new wave punkband Joy Division, naar de zanger Ian Curtis, die in 1980 zelfmoord pleegde.

Ik vond de tentoonstelling Matthew Wong / Vincent van Gogh: Painting as a Last Resort een  intieme en expressieve  tentoonstelling. Ga dat zien! Het kan tot 1 september 2024 aanstaande.

Liefs, Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.