Kunstkijken via de Radio: Valentino Jurk

Water Song - Valentino Jurk

In de uitzending van Radio Kunst Kieken wordt niet alleen gesproken over kunst. Er wordt ook naar kunst gekeken.

Helaas is de radio uitzending niet opgenomen.

De zijden Water Song jurk komt in de nieuwe vaste opstelling van het Tropenmuseum. Ik mocht sneak-peaken met curator curator popular culture and fashion Daan van Dartel.

De zijden Water Song-jurk die Valentino maakte in samenwerking met de Métis-kunstenaar Christi Belcourt, verwijst naar de band van vrouwen met water.

“Onze wateren stromen door moeder Aarde en zorgt voor haar vruchtbaarheid, zoals bij vrouwen bloed” zegt de kunstenaar.

De jurk is aangeschaft door het Tropenmuseum/NMVW vanwege de connectie tussen een groot Europees modehuis en de lokale inheems-Canadese kunstenaar.

Niet alleen is hier te zien hoe culturen elkaar inspireren, maar ook hoe dat met respect voor een andere cultuur gedaan kan worden.

De modewereld heeft geregeld kritiek in de social media, omdat een ontwerper heeft ‘geleend’ van een cultuur zonder die cultuur te erkennen, of te weten waar zijn inspiratie vandaan komt.

Deze culturele toe-eigening is een hot topic op social media, en vanaf 12 juli een onderdeel van de nieuwe vaste opstelling in het Tropenmuseum.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.