Voetsporen Van Gogh

Trippenhuis Amsterdam
Toen ik hoorde dat het Stadsarchief een stadswandeling had waar je in de voetsporen van Van Gogh treedt wilde ik die meteen gaan doen.

Door de drukke decembermaand is het er niet van gekomen. Vandaag was de dag dat ik samen met zoonlief langs de locaties liep welke Van Gogh beschrijft in zijn brieven aan zijn broer.

In de stadswandeling leer je niet alleen de 24 jarige Van Gogh kennen maar ook de stad Amsterdam.  Het is een unieke maar vooral aparte ervaring.  Dat komt omdat de gids stukken voorleest uit de brieven die Van Gogh aan zijn broer Theo schreef.

Ruim een jaar (mei 1877 – juli 1878) heeft Van Gogh in Amsterdam gewoond waar hij veel kerken bezocht voor zijn studie theologie. Hij wilde namelijk dominee worden en had niet de intentie om kunstenaar te worden.

Naast het bezoeken van kerken ging hij zo vaak als het kon langs het Trippenhuis (zie boven:  het oude Rijksmuseum) aan de Kloveniersvoorburgwal 29 om de etsen van Rembrandt te bekijken.

In een brief aan zijn broer schrijft Van Gogh dat het museum te klein is en dat de schilderijen “zooo” hangen dat ze niet goed te zien zijn.  Een grappig weetje is dat de Nachtwacht hier destijds volop in het zonlicht hing. Het museum was vrij toegankelijk wat waarschijnlijk een plezierige bijkomstigheid was voor Van Gogh.

Museum van der Hoop Amsterdam

Museum van der Hoop was ook een plek waar Van Gogh graag kwam.

Helaas had hij hier niet altijd geld voor. De entree was op zondag 10 cent, op maandag 25 cent en de rest van de dagen 50 cent. In dat museum hingen de oude meesters voordat ze naar het huidige Rijksmuseum verhuisden. Van Gogh’s lievelingsschilderij de Joodse Bruid van Rembrandt hing hier eerst ook.

De Joodse Bruid

Tijdens de opening van het Rijksmuseum zag hij het schilderij opnieuw en was er niet meer weg te slaan.

Aan zijn broer schreef hij dat tien jaar van zijn leven kon opofferen om twee weken voor dit schilderij te mogen zitten. Wat een heftige uitspraak voor een dominee in wording!

Het staatsexamen heeft Van Gogh niet meer gedaan en uiteindelijk is Van Gogh op advies van zijn broer kunstenaar geworden. In de periode van 1880 – 1890 maakte hij (als een razende) ongeveer 900 schilderijen en 1100 tekeningen.

Singel met de Ronde Lutherse Kerk - Van Gogh

Van Gogh’s Amsterdamse schilderijen.

Het schilderij Singel met de Ronde Lutherse Kerk maakte hij op 7 oktober 1885 in de wachtkamer van het tijdelijke station Westerdok. Hij was aan het aan wachten op Anton Kerssemakers (leerling) waarmee hij samen het nieuwe Rijksmuseum bezocht.  Het station bestaat niet meer maar als je hetzelfde uitzicht als Van Gogh wilt zien dan moet je naar de hoek van de Droogbak met de Prins Hendrikkade.

De Ruyterkade - Van Gogh

Het schilderij De Ruyterkade maakte hij ook in de drie dagen dat hij op bezoek was in Amsterdam.

Drie dagen voor twee kleine schilderijen!  Zijn razernij was toen al begonnen. Deze twee schilderijen waren de laatste die hij in Amsterdam heeft gemaakt.  Het was ook zijn laatste bezoek aan de stad, kort daarna vertrok hij naar Antwerpen.

De tentoonstelling Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam.

Er is naast de stadswandeling ook een tentoonstelling Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam. Net zoals de wandeling is hier ook het uitgangspunt de brieven van Van Gogh. Aan de  hand van verschillende schilderijen en prenten leer je Amsterdam kennen zoals Van Gogh haar heeft gekend.

Voor het eerst heb ik een paar handgeschreven brieven van Van Gogh in het echt gezien. Wat mij opviel is dat hij een klein en fijn handschrift had.

Tot wanneer?

Vincent van Gogh 400 dagen in Amsterdam is te zien tot en met 17 april 2016. Een mustsee is de handtekening van Van Gogh in een oude gastenboek van het Rijksmuseum.

Wil je ook wandelen in de voetsporen van Vincent van Gogh?

Dat kan iedere zondag  van 13.00 tot een uur of 15.00 uur. Reserveren is verplicht.

Voor meer informatie: Stadsarchief Amsterdam.nl

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.