Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden.

Vincent van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlakbij Parijs.  

Het kunstenaarsdorpje Auvers zou Van Gogh rust bieden die hij nodig had om bij te komen van zijn verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis van Saint-Rémy. Ook kon hij  zo nu en dan, zijn broer Theo Van Gogh bezoeken die in Parijs woonde. Tijdens zijn verblijf leerde Van Gogh dokter Paul Gachet kennen. Gachet adviseerde en moedigde Van Gogh aan om te blijven schilderen.

De kerk van Auvers-sur-Oise – 1890

Schilderen dat deed van Van Gogh als een razende! Tijdens zijn verblijf in Auver-sur-Oise, in de periode van 20 mei 1890 tot aan zijn dood op 29 juli 1890 maakte hij  74 schilderijen en meer dan 50 tekeningen.  Dat betekent dat hij één schilderij per dag schilderde.

Op 27 juli 1890 schoot Van Gogh zichzelf met een pistool in zijn borst, waarna hij terug keerde naar zijn kamer in de Auberge Ravoux. Van Gogh overleed daar aan zijn verwondingen in het bijzijn van zijn broer Theo.

De nalatenschap  Van Gogh bestond uit bijna 850 schilderijen en bijna 1300 tekeningen.

Vorig jaar kon je in de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. in het Van Gogh Museum 50 schilderijen en 30 tekeningen uit deze periode zien.

Het bijzondere aan deze expositie was dat deze kunstwerken nooit eerder samen getoond waren omdat de ze in privécollecties zitten en verspreid zijn in musea wereldwijd.

In Auver-sur-Oise maakte van Gogh een aantal van zijn meesterwerken, zoals Dokter Paul Gachet en De kerk van Auvers-sur-Oise.  Ook maakte hij Bloeiende Acacia (1890) welke in de collectie zit van het Nationalmuseum in Stockholm. Ik kende dit schilderij niet.

De zoon van dokter, Paul- Louis Gachet is de enige persoon die heeft gezien hoe Van Gogh dit Bloeiende Acacia in hun tuin heeft gemaakt.  

Hij zag hoe Van Gogh, met zijn hoofd in zijn nek enkele toetsen kleur aanbracht op het kleine doek (van 33×24 cm), om daarna met half gesloten ogen, de bloemen boven hem te bekijken, samen met de lucht.  Samen met dit verhaal vond ik het schilderij nog bijzonderder, en daarom maakte ik een KunstKijk filmpje waarin je de dikke klodders verf goed kunt bekijken.

Wist je dat Van Gogh ook een aantal langwerpige landschappen schilderde van 50 cm bij 1 meter?   

Een daarvan is het schilderij Kreupelhout met twee figuren. Op een of andere manier vond ik het een griezelig schilderij vanwege  het mysterieuze koppel die daar zo tussen de bomen staan. Wat doen ze daar eigenlijk vroeg ik mij af toen ik het schilderij zag. Zo kende ik ‘een Van Gogh’ nog niet.   

Daarentegen geeft het schilderij Landschap bij avondschemering mij een zomerse avond positief frivool gevoel. Ik zie mezelf al zitten tussen de twee perenbomen terwijl de zon ondergaat.

Ben jij ook naar de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden. geweest?

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl. en zijn met toestemming van het Van Gogh Museum gepubliceerd . Dafbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.