60 sec KunstKijken: Adeline Ravoux (1890) – Vincent van Gogh

Op 24 juni 1890 schreef Vincent Van Gogh het volgende over het schilderij Adeline Ravoux, aan zijn broer, Theo van Gogh:

Deze week heb ik een portret gemaakt van een meisje van een jaar of 16, in het blauw tegen een blauwe achtergrond, de dochter van de mensen waar ik woon. Ik heb haar dat portret gegeven, maar ik heb er voor jou een variant van gemaakt”.

Het meisje Adeline Ravoux is in werkelijkheid 12 jaar oud en poseert in haar ‘eerste meisjesjurk’.

Jaren later, vertelt Ravoux in verschillende interviews  ze dat ze haar portret ‘Symphonie en bleu’ noemt. Ook verklaarde  dat ze maar  één keer voor Van Gogh heeft geposeerd. Dat betekent dat het tweede schilderij Adeline Ravoux uit het hoofd is geschilderd. Beide portretten behoren tot een privécollectie.

  • Adeline-Ravoux 1890 -Van-Gogh

Het schilderij Adeline Ravoux zag ik in de tentoonstelling “Van Gogh Auvers. Zijn laatste maanden”.  Ik heb niet geschreven over de expositie. Misschien moet ik dat wel gaan doen. Ga je mee KunstKieken?

We zien Adeline Ravoux zitten op een houten stoel. Van Gogh heeft Ravoux en profil (van de zijkant) geschilderd. Haar linkerhand rust in haar rechterhand.

Heel veel kan ik niet meer zeggen.  Ik vind het vooral fijn en rustgevend om naar dit schilderij te kijken. Misschien komt het door de blauwe kleur en de combinatie van de lichte kleuren. De blonden haren van Ravoux komen daardoor mooi uit op dit schilderij. En niet vergeten dat Van Gogh zijn naam in de kleur rood schreef. Van Gogh deed dit niet bij al zijn schilderijen maar wel bij zijn schilderijen die hij schonk.

Wat vind jij van het schilderij Adeline Ravoux?

Veel kijkplezier en een hele mooie zondag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.