Wat een vent, die Vincent!

In de Beurs van Berlage is Van Gogh, the Ultimate Collection te zien.

De tentoonstelling loopt al een tijd en is tot eind van deze maand nog te bezichtigen.

Ik  moet toegeven dat in eerste instantie de tentoonstelling mij niet aantrok. Ik dacht dat het puur op toeristen gericht was. Recentelijk  mocht ik twee exposities bezoeken in de Beurs; Art in the Redlight en 500 jaar Kunst.  Na het zien van deze exposities  werd mijn interesse gewekt voor die van Van Gogh.

  

In de tentoonstelling zijn er geen originele werken te zien.

Het zijn reconstructies waarbij met behulp van speciale technieken de  kleuren tot de oorspronkelijke kleuren zijn gebracht.

De tentoonstelling geeft je een kijkje in het leven Van Gogh.

Vanaf de dag dat hij begon met schilderen tot  en met zijn laatste schilderij.  Er hangen overal citaten uit brieven die hij stuurde naar zijn jongere broer Theo, die hem vanaf het moment dat Vincent kunstenaar was ook financieel steunde. Met hem deelde Vincent bijna alles.

Hij schreef over wat hij tekende en schilderde en vertelde hem waarom hij bepaalde keuzes maakte.

Verder zijn ook verschillende 3D-animaties van Van Goghs werken te zien.  Ik ben zelf totaal niet van de 3D en ik heb de meeste dan ook overgeslagen behalve de Amandelbloesem en de Zonnebloemen.  Het is wel grappig om te zien dat je dan verschillende lagen ziet waaruit een schilderij is opgebouwd.

De tentoonstelling  is een sfeervolle wandeling door het leven van Van Gogh.  Je ziet in welke periodes de schilderijen gemaakt zijn én  dat in een tijdbestek van 10 jaar!  Je maakt kennis met een kunstenaar die zich iedere keer wilt verbeteren en de ontwikkeling op het gebied van kleur is goed terug te zien. Zijn werken zijn aan het begin van carrière donker en somber en krijgen steeds meer kleur.

Op 29 juli 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Het hele jaar door eren verschillende steden in Europa de kunstenaar met bijzondere tentoonstellingen en evenementen rond het thema 125 jaar inspiratie

Ik ga dat ook doen door  binnenkort  een bezoekje te brengen aan het Van Gogh museum. Wat een vent was die Vincent!  Ik heb echt enorme bewondering voor hem gekregen.

Van Gogh, the Utimate Collection is nog te zien tot en met 29 maart in de Beurs van Berlage.

Voor meer informatie kiek hier.

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

    • Gek he? De expo is al zo lang in de stad, maar ik dacht dat het een tourist-trekker was. Als je de tijd hebt..Ga!.. je zult er geen spijt van krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.