Kunstkijken: Versace’s Medusa Fontein

Vorige maand kreeg ik een mail van veilinghuis Drewaetts uit Engeland met de vraag of ik interesse had om over “Versace’s Medusa Fountain” te schrijven.

Ja” was mijn antwoord en om die reden gaan we kunstkijken op de maandag.

Aanstaande donderdag 6 mei 2021 is er veiling van tuinbeelden en ornamenten uit de wereldberoemde collectie van Piet Jonker bij veilinghuis Drewaetts.

De Versace fontein wordt daar ook te koop aangeboden. Naar schatting zal de fontein  £ 7.000 – £ 10.000 opleveren als het onder de hamer gaat.  

Versace Medusa Fountain

Ga je mee kunstkijken? Dit keer ook door de ogen van Piet Jonker  samen met zijn zoon Bas Jonker.

We zien het hoofd van Medusa: te herkennen aan slangen als haar. Ook zien we uitstekende vleugels en haar open mond (óok een kenmerk) vormt de watertuit.

Een van de bekendste Medusa’s op de wereld is die van Caravaggio uit de vaste collectie van het Uffizi in Florence.

Daarnaast is het ook bekend als het iconische symbool voor het merk Versace. Gianni Versace koos dit symbool omdat het staat voor filosofie, schoonheid en kunst. In opdracht van de modeontwerper werd het fontein gemaakt.

Oorspronkelijk is de fontein een duo en speciaal ontworpen voor Versace’s huis Casa Casuarina in Miami Beach. Eén Medusa werd er afgeleverd. Deze fontein werd nooit verzonden door het plotselinge overlijden van Versace en wordt nu geveild.

Foto: Wikipedia / Kop van Medusa door Caravaggio, 1592-1600. Uffizi, Florence.

Over de mythe Medusa las ik op Historia.nl het volgende;

In de Griekse mythologie was Medusa een monsterlijke vrouwenfiguur met sissende gifslangen in plaats van haar. De bronnen zijn het oneens over de wijze waarop Medusa een monster werd. Volgens de Romeinse dichter Ovidius was ze ooit een beeldschone priesteres in de tempel van de godin Athene.

Op een dag viel het oog van de zeegod Poseidon op de mooie Medusa, en hij verkrachtte haar. Athene was woedend dat de verkrachting had plaatsgevonden in haar tempel. Maar omdat ze niet tegen Poseidon op kon, wreekte ze zich op Medusa en veranderde haar in een afschuwelijk monster.

In een andere legende werd Athene jaloers omdat de priesteres Medusa mooier was dan de godin zelf, wat de reden was dat ze Medusa tot een monster maakte.

Tekst/Redactie: Historia.nl

Het is alweer zes jaar geleden dat de laatste veiling uit de Jonkercollectie plaatsvond, waarin Piet Jonker zorgvuldig zijn samengestelde collectie heeft aangevuld.

De prachtige sier- en sculpturale werken zijn gehuisvest op het 18e landgoed van De Lindenhoff, nabij Abcoude in Nederland.  De verkoop zal aanstaande donderdag live plaatsvinden via een livestream.

Massimo Sarantonello
Massimo Sarantonello – Brein

Mijn favoriete sculptuur is het hetzelfde als die van Piet Jonker: een 20-eeuws brein gemaakt van kalksteen.

Jonker kocht dit beeld rechtstreeks vanuit een privécollectie, waar het jarenlang heeft gestaan. Het is gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Massimo Sarantonello en is naturalistisch gemodelleerd met verschillende details in de hersenschors.  Het brein zal ongeveer £ 10.000-15.000 gaan opleveren.

Hieronder vind je twee “videoteasers” waarin Piet Jonker vertelt over de fontein en het brein. Veel kunstkijk-plezier!

Dank Drewaetts voor jullie interesse in kunstkieken.nl!

Voor meer informatie over de veilig kijk op: Dreweatts.com & Piet Jonker.nl. Ik wens je een fijne avond,

Liefs Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.