Achterwerk

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, museumblogger, review Vik Muniz Verso Mauritshuis, Mauritshuis, Den Haag

Zaterdag 3 september jl. ben ik op de valreep naar de tentoonstelling Vik Muniz: Verso geweest.

Het was de laatste weekend van de expositie. Achteraf ben ik blij dat ik het gezien heb. Want ik vond hem wel geweldig! Mijn intentie was om er niet over te gaan schrijven, maar ik kon het niet laten en wilde dit aan iedereen laten zien!

Vik Muniz is een kunstenaar die bijna geen introductie meer hoeft.

Voor degene die hem niet kennen; Muniz is een wereldberoemd kunstenaar die zijn carrière begon als beeldhouwer. Hij maakt kunstwerken van materialen als suiker, draad, diamanten, chocoladesiroop en zelfs van vuilnis. In interviews vertelt hij altijd met veel gedrevenheid en in alle rust over kunst en zijn kunstwerken. Hij komt bij mij over als iemand die dat met veel passie doet. Na het zien van deze tentoonstelling denk ik dat Muniz ook zeeën van geduld heeft want anders kun je geen Verso’s maken!

Verso’s daar gaat het in de tentoonstelling om. Verso betekent in het Portugees achterkant.

In dit geval; de achterkanten van beroemde schilderijen. Die kant krijg je als museumbezoeker niet te zien. In 2002 is Muniz  begonnen met het fotograferen van achterkanten van schilderijen.In zijn boek  Reflex (2005) beschrijft hij zijn drift om deze foto’s op ware grootte af te drukken en tentoon te stellen. In 2008 maakte hij zijn eerste kopieën van achterkanten van bekende schilderijen.

img_6786 img_6789

De Verso’s zijn ware kunstwerken. De achterkant van iedere meesterwerk zijn perfect nagemaakt. Letterlijk elk gaatje, etiket, materiaal en elk minuscuul detail komen terug op het “achterwerk” van het schilderij.

Dit namaken doet Muniz niet in zijn eentje, er is een heel team die hem daarbij helpt. Er wordt gezocht naar de juiste materialen over de hele wereld. Linnendoeken worden verouderd (door was en thee), stempels worden nagemaakt, handschriften worden gekopieerd en waar nodig worden de lijsten zelfs met de hand uit het hout gesneden. Elke krasje is exact nagemaakt. Voor de Mona Lisa is er een hele populierenboom gekocht in Tenessee voor het houtwerk van de lijst en in New York heeft een wever het linnendoek voor Anatomische Les nagemaakt. En ja, ik voelde meteen een verliefdheid op komen.  Zo gaaf dit!

Vijf speciale verso’s voor deze tentoonstellling.

Voor deze tentoonstelling heeft Muniz zijn serie Verso’s aangevuld met vijf speciale verso’s die gebaseerd zijn op de collectie van het Mauritshuis; Johannes Vermeer’s Meisje met de parel en Gezicht op Delft, Het puttertje van Carel Fabritius, De anatomische les van dr. Nicolaes, Tulp van Rembrandt en het Gezicht op het eiland van Itamaraca in Brazilie van Frans Post.

Wat een unieke kiekervaring.

Laten weg aan kijken naar het Meisje met de Parel. Wat zou het nummer 670 betekenen? Er zijn gaatjes van de vorige spijkers te zien! Aan de rand van de lijst zit aluminiumfolie. Of is dit een ander materiaal?

meisjemetparel

meisjemetparel2 meisjemetparel4

Dit is de Mona Lisa. Ik heb in verschillende recensies gelezen dat het woord HAUT er op staat waarmee wordt aangegeven dat die kant naar de bovenkant verwijst. Laten we haar extra onder de loep nemen. Als je nu de achterkant voor de helft bedekt, dan lijkt de andere helft er exact op! Als je de foto op zijn kop bekijkt dan lijkt ze niet omgedraaid. Je kan het alleen zien aan de sensor.Stel nou dat iemand nu niet eens oplet omdat hij met zijn hoofd in de wolken is van een voorstelling bijvoorbeeld; dan is het volgens mij wel een goed idee dat HAUT erop geschreven is. Kijk zelf maar.

monalisa monalisa3

Het stickertje op Gezicht op Delft geeft denk ik aan dat het schilderij uitgeleend is in 1946 voor een tentoonstelling. Zie je de krassen en de beschadigingen aan het houtwerk? Er is volgens mij ook iets van lijm (loopt door op het etiket en houtwerk) erop gevallen.

kunstblog, museumblog, museumtip, museumtips, museumkaart, tentoonstelling, museums Nederland, kunstrecensie, museumrecensie, museumreview, museumrecensie Nederland, expositie, museumblogger, review Vik Muniz Verso Mauritshuis, Mauritshuis, Den Haag

gezichtopdelft1 gezichtopdelft2

Het rode driehoekje zie je opnieuw hier bij het Puttertje. Volgens mij betekent het hetzelfde als HAUT. Zie je de scheuren en de stempel op het etiket? Het lijkt oud maar dat is het niet.

hetputtertje hetputtertje1

hetputtertje2

Ik laat je hieronder een paar etiketten zien. Ook het veelbesproken kippengaas wat op de achterkant van het schilderij De Rode Studio van Matisse zit er tussen. Veel kiekplezier.

lucretia4 henrimatissestudio3  picassoles3 vangogh1

De tentoonstelling is helaas niet meer te zien en zal verder reizen. Waaronder ook naar museum Belvédère in Wenen. Muniz zal daar de achterkant maken van het schilderij De Kus van Gustav Klimt. Oh Oh Oh dat wil ik ook zien!

Aan het begin van het stuk gaf ik aan ik de tentoonstelling wel geweldig vond.

Tijdens mijn bezoek (bij het inleveren van de audiotour) vertelde een bezoekerskoppel dat zij het “het tien keer niks” vonden omdat de voorkanten niet werden getoond. De voorkant werd wel in de audiotour getoond, als bezoeker had je dus wel een voorstelling van het schilderij.

Ik vind het juist een erg interessant gegeven dat ik nu de achterkanten van meesterwerken kan bekijken.

Ook het feit dat deze achterkanten replica’s zijn vind ik grandioos en dat je door een achterkant veel te weten komt over het schilderij. Wat vind jij van deze achterkanten? Past een tentoonstelling als deze in een museum?

De achterkanten hebben iets bij mij gedaan, dus heb ik voor de grap een fotolijst van de wand gehaald.

Tot mijn zeer grote verbazing kwam ik dit tegen. Wat is er veel te zien! Het is gepatenteerd, de naam van de fotograaf, maand en jaartal en formaat van de foto staan erop. Ook staat de naam van de fotograaf op de pinnetjes. Ik was vergeten dat ik dit lijstje soms als dienblad gebruikte. Haha! Wat er op de voorkant staat? Een veel jongere versie van mezelf die recht in de camera kijkt.

img_7107 img_7110

img_7109

Ik heb genoten en hoop jij ook! Hopelijk komt Verso II naar het Mauritshuis.

Voor meer informatie kijk opHet Mauritshuis

Ben jij naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

PS: De foto waarop Vik Muniz tussen zijn kunstwerken staat is van fotograaf Ivo Hoekstra & de rest heb ik gekiekt!

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

One Comment

  1. Ik heb geen tijd gehad om naar DH te gaan. Had ik dus wel moeten doen! Goede blog met mooie foto’s. Ga zo door Sandra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.