Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen

Aan de museumstraat 1 in Amsterdam kun je deze zomer naar een gratis beeldententoonstelling.

Ik heb het (als bijna vanzelfsprekend) over de jaarlijkse beeldententoonstelling van het Rijksmuseum in de Rijksmuseumtuinen.

Dit jaar is de tuin gewijd aan de Amerikaanse  kunstenaar Ellsworth Kelly (1923-2015).

Kelly wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de tweede helft van de 20ste eeuw uit de Verenigde Staten. Zijn werk is vooral abstract met heldere vormen, lijnen en kleuren.

Het bijzondere aan de kunstwerken van Ellsworth Kelly is, dat de kunstenaar geen onderscheid tussen schilder- en beeldhouwkunst maakte. Het accent ligt bij Kelly altijd op de vorm.

In mijn blog over de vaste collectie van het Tate Museum (2017) in London schreef ik over Kelly’s  ‘Yellow Curve’ (1966) dat je er niet teveel over hoeft na te denken. Kijken en de kleur geel op je af laten komen is al spannend genoeg!

Mijn mening is nog steeds niet veranderd.  Kijken en genieten van de kunstwerken van Kelly (in dit geval de beelden) is al genoeg.  De negen sculpturen prikkelen je zintuigen en geven je vanzelf gespreksstof. Ga je mee kunstkieken? Ik laat je kennismaken met 3 Ellsworth Kelly sculpturen.

  • White Ring - Ellsworth Kelly
  • Curve I (1973) - Ellsworth Kelly
  • Yellow Blue (1968) - Ellsworth Kelly

White Ring (geverfd aluminium – 1963) is een van de eerste sculpturen van Kelly én meteen ook een van zijn weinige cirkelvormen.

Kelly tekende  bewust een imperfecte cirkel. Ook over het gat in het midden heeft Kelly bewust nagedacht, deze moest ook niet perfect zijn.

Curve I (weervast staal – 1973) is gebaseerd op een geplet kartonnen bekertje die Kelly ooit van straat had geraapt.

Kelly zag er een geometrische vorm in die hij liet uitvergroten en in staalplaat liet uitvoeren.

Yellow Blue (geverfd staal -1968) is een van Kelly’s eerste opdrachten voor een openbare ruimte.

Normaliter is het aan de Emire State Plaze in Albany in de staat New York te zien. In 2008 was het ook even van zijn plek wegens een restauratie. Yellow Blue is niet alleen opnieuw geschilderd, al het oude verf is verwijderd, de deuken opgevuld en ruwe plekken zijn gladgemaakt.

Yellow Blue is niet alleen een plaatje dankzij de restauratie. Het werk creëert ook optische illusies. Dit kun je alleen zien als je pal voor het werk staat.

Ellsworth Kelly in de Rijksmuseumtuinen is gratis te zien tot en met 24 oktober 2021.  Naast dat het gratis toegankelijk zijn de tuinen ook rolstoeltoegankelijk.

Voor meer informatie kijk op: Rijksmuseum.nl

Fijne avond,

Liefs Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl en. De afbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.