Mieters Vrouwmensch

Er was eens een vrijdagochtend dat heerlijk rustig begon. Ontbijtje, een tram die niet verlaat was. Een tram richting de FOAM. Heerlijk chill. Amsterdam en ik moesten nog beiden wakker worden.

Aangekomen bij de tentoonstelling van Vivian Maier – Street Photographer werd ik letterlijk wakker geschud.

Het was er ongelofelijk druk. Zo druk dat ik weg wilde gaan. Maar de aanhouder wint, dus baande ik mij een weg door de mensen en de nauwe gang naar de andere expositieruimte waar het een stuk rustiger was.

Wat ben ik blij dat ik toch in de lange rij heb staan wachten. Wat een prachtige en meesterlijke foto’s!

Maier heeft haar foto’s nooit een naam gegeven maar dat hoeft ook niet want iedere foto neemt je mee naar een verhaal, een sprookje en stukje geschiedenis.
De tentoonstelling bevat werk vanaf de jaren ’50 tot en met ’80, zowel in zwart-wit als kleur, en bewegend beeld.

Maiers fotografische werk, dat eerst grotendeels zwart-wit was, richtte zich op sociale onderwerpen: het straatleven, minder bedeelden en emigranten.

Ergens aan het eind van de jaren ’90 is Maier gestopt met fotograferen omdat ze financiële zorgen had. Haar studio werd wegens wanbetaling geveild in 2007. Een deel van de foto’s kwam terecht bij John Maloof. Toen die het nader liet onderzoeken werd pas de buitengewone kwaliteit van haar werk duidelijk. De tentoonstelling is gebaseerd op het materiaal dat Maloof in bezit kreeg.

In 2008 gleed Maier in Chicago uit op het ijs en kwam ongelukkig ten val. In april 2009 overleed ze. Ze liet een enorm fotografisch archief na.

Haar werk zal nog lang in mijn geheugen blijven ronddartelen. Als ik de tijd heb zal ik deze week nog een keer een bezoekje brengen aan Vivian Maier. Aan haar foto’s te zien moet het echt een tof mens zijn geweest!

De tentoonstelling Vivian Maier – Street Photographer is (helaas) nog te zien tot en met zondag 1 februari 2015. En is een echte must –see!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.