Amsterdam Light Festival – Watercolors 2015/2016

De vierde editie van Amsterdam Light Festival  is er weer!

Ik vind het een van de koudste maar gezelligste festivals van Amsterdam voor jong en oud. Het thema van dit jaar is vriendschap.

Kunstenaars waren vrij om het onderwerp op hun eigen manier te vertalen. In sommige werken zie je het onderwerp duidelijk terug en in sommige werken moet je gewoon gissen waar het om gaat.

Meer dan 350 concepten uit 34 landen werden er ingezonden.  Uit 100 finalisten koos de jury uiteindelijk 38 werken en installaties die deze winter te zien zijn langs de Water Colors vaarroute of de Illuminade wandelroute.

my light is your light - alaa minawi

Foto: Amsterdam Lightfestival

Nog een keer te zien…..

Een kunstwerk van de vorige editie van de Palestijnse alaa minawi (inderdaad zonder hoofdletters geschreven) staat er dit jaar ook. Vanwege het thema: vluchtelingen.  Ze staan aan de steiger bij Arcam.  Je kent ze vast wel, het zijn zes figuren van gebogen neonbuizen.

Vaar je mee?

 The light kite

Strangers in de Light kun je zien op Hortusbrug/Muiderstraat. Het zijn twee grote zeer herkenbare figuren en komen uit een voetgangersstoplicht.

Het lijkt erop dat ze op het punt staan om elkaar te ontmoeten.  De makers van de werken zijn van Ina Smits & Victor Engbers. De titel is hetzelfde als het lied van Frank Sinatra. Strangers in the night, two lonely people. Lovers at first sight, in love forever.

The light kite vliegert aan de Amstelsluizen en is van het collectief Tijdmakers.

Vliegeren staat voor de meeste gelijk aan de zomer. Het duo wil bestaande dingen op een nieuw manier laten zien. Vliegeren kan volgens hen ook in de winter. Ikzelf, doe dat graag in de herfst. Vorig jaar stond dit duo ook op het festival met 178 bottles. Een lichtgevend hart gemaakt van net zoveel flessen als er nationaliteiten in Amsterdam zijn.

  Dearest Friend

Paths Crossing is van Ralf Westerhof hangt boven de grachten op en op de Herengracht (tussen Amstel en de Utrechstestraat).

Het werk bestaat uit lijnen van licht met een lengte van 160 meter. Elk lijn heeft een kleur en staat voor een persoon. De lijnen die naar elkaar toe bewegen zijn beginnende vriendschappen.

Het werk Dearest Friend is van de Spaanse Darya von Berner en kun je zien liggen in de gracht op de hoek van het Zwangenbergwal.

De titel komt van een brief geschreven van de Amsterdamse wijsgeer Baruch Spinoza aan zijn vriend Lodewijk. De aanhef van de brief luidt: Amice Suarissme dat Beste Vriend in het Latijns betekent.

talking heads

Victor Vicsek is de bedenker van Talking Heads. De twee hoofden laten verschillende gelaatsuitdrukkingen zien.

Tot waneer is het?

Amsterdam Light Festival is tot en met 17 januari 2016 te beleven. Lopend of varend over het water. Het blijft allebei romantisch.

Voor meer informatie kijk op: Amsterdam Light Festival

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.