Verder blikken

Vandaag heb ik mijn kortste bezoek gebracht aan het Rijksmuseum.

Ik was in de buurt en bedacht ter plekke dat ik even naar de reliëfs van Anish Kapoor ging kijken. In de beeldhouwkunst zijn reliëfs werken die aan de voorkant driedimensionaal zijn en de achterkant meestal vlak.

Anish Kapoor & Rembrandt

De drieluik Internal Object in Three Parts is de afgelopen tijd veelbesproken geweest.  Ze zijn gemaakt van rode en witte hars en siliconen die doen denken aan niet anders dan vlees.

anish kapoor rijksmuseum anish kapoor rijksmuseum

Tijdens het bekijken van deze zeer aparte werken heb ik heel stiekem (niet van heel dichtbij & en ik kon het echt niet laten) aan een van de werken te ruiken om te testen of het echt geen vlees en bloed is. Want zo zien ze er uit! Klompen vlees met stukjes wit vleesvet en hier en daar botten die uitsteken.

anish kapoor rijksmuseum de badende vrouw

De werken zouden een visuele dialoog aangaan met de late werken van Rembrandt?

Visuele dialoog? In eerste instantie begreep ik er helemaal niets van. In een uitzending van DWDD heeft Tacco Dibbits, de directeur van het Rijksmuseum dit gegeven uitgelegd. Samen met Kapoor heeft Dibbits de tentoonstelling bekeken. Daar hing het schilderij De Badende Vrouw waarin vooral de achtergrond bij Kapoor opviel. Die achtergrond werd zijn inspiratie.

anish kapoor rijksmuseum de joodse bruid anish kapoor rijksmuseum de staalmeesters

De werken zijn ook gebaseerd op twee andere schilderijen De Joods Bruid en De Staalmeesters. Bij het laatste schilderij zie ik de vergelijking niet.

anish kapoor rijksmuseum anish kapoor rijksmuseum

Tot wanneer?

Internal Object in Three Parts is te zien tot en met 6 maart aanstaande in de eregalerij van het Rijksmuseum.  Het museum toont in dit galerij hedendaagse kunst die geïnspireerd zijn op oude meesters en waar wij als bezoeker op een nieuwe manier leren kijken.

Zoals we inmiddels gewend zijn van deze Britse beeldhouwer zijn de reliëfs groot; 3.5 en 2.5 meter.

Een hele fijne middag en laat even weten wat je van deze bloederige vleesmassa’s vindt!

Voor meer informatie kiek hier!

Ben jij al naar de tentoonstelling geweest? Wat vond je ervan?

Liefs,

Sandra

 

 

 

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

4 Comments

    • Ja, weer eens wat anders 😉 Ik blog inderdaad altijd in de avond; na het werk en als de kids in bed liggen. Ook ik heb er weer van geleerd. Ik had dat er niet achter gezocht. Fijne dag en liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.