World Press Photo 15

IMG_8498

Morgen opent in de Nieuwe Kerk de wereldtour World Press Photo 15.

De tentoonstelling laat persfoto’s van 41 prijswinnaars uit 17 landen zien.  Dit in acht categorieën: Algemeen Nieuws, Dagelijks Leven, Hard nieuws, Hedendaagse  kwesties, Langetermijn-projecten, Natuur, Portretten en Sport. De foto van jaarwinnaar Mads Nissen uit Denemarken heb je vast en zeker al voorbij zien komen.  Hij fotografeerde een homostel in Rusland.

IMG_8547 IMG_8501

We gaan even terug naar het jaar 1987. Mijn eerste kennismaking met de dood.

Ik woonde vlakbij het Tropenmuseum en fietste altijd een stukje verder dan mocht. Zo belandde ik bij de Kleurgamma aan de Mauritskade waar ik altijd fotoboeken bekeek en op den duur mocht rondlopen. Daar zag ik mijn eerste World Press Photo uit het jaar 1984. Ik was toen twaalf en kreeg zo mijn eerste kennismaking met de dood.

Ik vond het een vreselijke foto en dit is de reden dat ik al die jaren niet heb gekeken naar de foto’s van World Press. Zodra  ik ergens een World Press foto zag bladerde ik snel door of kneep ik mijn ogen dicht. Vandaag zag ik die foto opnieuw. Die foto is ook tentoongesteld op een grote wand samen met alle jaarwinnaars vanaf 1955 tot nu toe. Ik vind het nog steeds een akelige foto.

Vorig jaar ben ik voor het eerst naar de tentoonstelling WordPress Photo 2014 geweest. IMG_8532 

Gelukkig zie ik de foto’s nu wel anders. World Press Photo laat de wereld zien.

De werkelijkheid om ons heen. De soms zo gore werkelijkheid. De werkelijkheid die ik gelukkig niet werkelijk hoef te voelen. Net zoals vorig jaar werd ik opnieuw verdrietig en emotioneel van het zien van de beelden.  Mijn hart bonkte in mijn keel en werd bij sommige foto’s een grote brok.

De tentoonstelling is niet enkel alleen maar oorlog, leed, conflicten, executies, dierenmishandeling maar toont ook dagelijkse dingen. Ook een werkelijkheid maar dan rooskleurig.  Naast foto’s zijn ook de documentaires van de multimediawedstrijd te zien.

World Press brengt mij altijd weer down to earth.

De tentoonstelling is een must see omdat je na het zien van de foto’s je weer met beide benen op de grond komt.  Mocht je naar de tentoonstelling gaan vergeet dan niet jouw stem uit te brengen op jouw favoriete foto.  Aan het eind van de tentoonstelling komt er een publiekswinnaar uit.  Laat je mij weten welke foto jouw favoriet is? Die van mij is onderstaande foto van Malin Fezehai;

Tot wanneer?

World Press Photo 2015 is vanaf morgen te zien tot en met 5 juli 2015.

Voor meer informatie over de tentoonstelling kiek hier  &  voor worldpress hier.

Fijne avond!

Liefs,

Sandra

 

 

Gerelateerde Kiekjes:

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum.Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op.Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.