Kunst op de AutoRAI?

Na vier jaar is de AutoRAI weer terug!

De 59e editie  alweer. Vanwege de crisis ging de beurs in 2013 niet door.

In 1895 ontstond de beurs, toen de Vereniging ‘De Rijwiel Industrie’ (RI) de eerste Rijwieltentoonstelling met vooral fietsen hield.

De auto-industrie werd steeds belangrijker en in 1900 werden er ook auto’s tentoongesteld. Zo ontstond de Vereniging Rijwiel & Automobiel Industrie (RAI). De beurs werd vanaf het ontstaan van de RAI elke twee jaar gehouden. Tot in 1960 gebeurde dit in alle even jaren, in 1961 verhuisde de RAI naar het Europaplein. Toen werd ervoor gekozen om de beurs  in alle oneven jaren plaats te laten vinden.

Maar liefst 49 merken staan op stands gepresenteerd.

Een hal is speciaal gereserveerd voor ‘oude’ auto’s, opgedeeld in decennia. Bijzondere auto’s  uit die tijd, maar ook de populaire modellen staan naast elkaar.

Ja, ja, er is kunst op de Autorai! Ga je mee kunstkieken?

Op de AutoRai was er volop ‘AutoKunst’ aanwezig. Op grote wanden staan affiches van de voorgaande AutoRai’s afgebeeld. Bij het Beeld & Geluid Paviljoen kun je kijken naar het Polygoon journaal en rijd je terug in de tijd.

In een van de fly-over’s zijn er foto’s van Peter van Egmond te bewonderen. Ik zeg bewonderen omdat zijn foto’s zo levendig zijn dat je ze letterlijk hoort racen.

Egmond is de enige Nederlandse fotograaf die bij alle Grands Prix aanwezig is. Tevens is hij de vaste fotograaf van het tijdschrift Formule 1.

Bij de stand van Kia staat er een auto geheel is beschilderd auto door kunstenaar Selwyn Senatori . Op de beurs was kunstschilder Lior Kimmel ‘gewoon’ aan het werk. Kimmel tekent en schildert klassieke auto’s op hout. Helaas was het te druk om “hem” heen om een goede foto te maken.

Foto: https://www.alexmiedema.nl

Op de AutoRai stond, tot mijn verbazing, een  museum op de beursvloer,

Het Louwman Museum. Daar kwam ik achter dat elektrische auto’s al veel langer bestaan. De Brequet A2 dateert uit 1942 en werd opgeladen door een accu. Ik moet er eens een bezoekje aan brengen.

AutoRAI is een  ook weer uitje voor groot en klein. Naast glimmende auto’s, primeurs, exclusieve auto’s en klassiekers is er veel te doen.

Voor de kinderen is er een Play Zone. Er is een buitenpark, InnovationLAB en een Motorblok Battle; waar teams van automonteurs en sleutelfanaten tegen elkaar strijden. Ze moeten een  motorblok uit elkaar halen, de krukas laten zien en weer in elkaar zetten.

Ook is er een racehal waar ik voor het eerst in mijn leven een Aston Martin heb zien driften.  De geur van rubberbanden en het geluid van grommende motoren blijven mij een tijd bij. Ik vond het een gierende ervaring.

AutoRAI  is er tot en met 26 april in Amsterdam RAI. Kijk voor meer informatie op: http://www.autorai.nl/

Liefs,

Sandra

Met dank aan: Rikkert Graat & Marijke Kho (Amsterdam RAI)

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.