Zandsculpturenfestival Zandvoort 2017

Het Zandsculpturen festival in Zandvoort staat dit jaar in het teken van de Hollandse Meesters.

Sinds 2014 bezoek ik dit gratis festival. Het is ‘hoogtij’ om er een keer over te schrijven.

Het zandsculpturenfestival is eigenlijk een korte wandelroute door Zandvoort.Tijdens het wandelen kom je de zes zandsculpturen tegen die gemaakt zijn door kunstenaars uit zes verschillende Europese landen.

Dit jaar zijn alle sculpturen geïnspireerd op de Hollandse Meesters uit de schilderkunst, grafische kunst en kunstenaars vanaf de 14 eeuw tot heden.

De zandsculpturen zijn allemaal 3 bij 3 meter 3.5 meter hoog.

Ze worden gemaakt van speciaal zand uit de rivier de Maas welke wordt gewonnen in de buurt van Nijmegen. Alle sculpturen bij elkaar wegen rond de 200.000 kilo. Een zandsculptuur kan regen én wind overleven en kan maandenlang blijven staan.

De winnaars van het EK Zandsculpturen 2017.

De Ier Fergus Mulvany won met het beeld Sculptures of Eppe de Haan (1949 – heden).

De tweede plaats ging naar Baldrick Buckle (Engeland) voor Rembrandt in his studio (1606-1669).

De derde plaats ging naar landgenoot Maxim Gazendam voor zijn verbeelding van het werk van Maurits Cornelis Escher (1898-1972). 

Leonardo Ugolini (Italië) laat in zijn werk de oude en nieuwe kunstwerken van Piet Mondriaan (1872 – 1944) bij elkaar komen. De bedreigde Zwaan van Jan Asselijn” (1610-1652) is een van mijn favoriete kunstwerken en is gemaakt door Aleksei Rybak uit Rusland.

De laatste van de zes sculpturen is het galante werk van Sergi Ramirez (Spanje) die geïnspireerd raakte door Jan van Ecyck (1390 – 1441).

Er is eén sculptuur die niks te maken heeft met het thema Hollandse Meesters.

Deze sculptuur staat in het teken van het Circuit Zandvoort. Het is speciaal gemaakt door Viacheslav Iemelianeko (Ukraine) ter gelegenheid van de officiële opening van het vernieuwde treinstation.

Op verschillende plekken in Zandvoort kun je schilder-kunst-kieken.

Er is een kleine openluchttentoonstelling met replica’s uit de collecties van de Hermitage Amsterdam, Amsterdam Museum, Escher in het Paleis en de Rijksstudio van het Rijksmuseum.

Het Zandsculpturenfestival is te bezoeken tot en met 30 november 2017.

Ik ben altijd opnieuw weer verbaasd hoe kunstenaars sculpturen van zand kunnen maken. Of van IJs. Eind van het jaar staat het IJsbeeldenfestival alweer op de planning. Time flies, when you are having fun!

Voor meer informatie kijk op: zandsculpturenroute.nl

Fijne zondag,

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Wow wat zij ze bezonder goed gemaakt ik was daar in zomer en ze waren net begonnen nu zie ik hoe ze zijn als ze zij bedoeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.