60 sec KunstKijken: Zelfportret (1889) – Van Gogh

Voordat ik we gaan KunstKijken moet ik opnieuw iets bekennen. Met opnieuw bedoel dat ik de eerste alinea ooit eerder heb geschreven.

Een aantal jaar geleden was ik geen fan van Van Gogh. Totdat ik begon met bloggen en steeds meer over hem te weten kwam. Zijn persoonlijkheid intrigeerde mij. Langzamerhand ben ik van Vincent van Gogh gaan houden.

In januari 2016 heb ik samen met zoonlief een Van Gogh stadswandeling door Amsterdam gedaan waar je langs de locaties loopt welke Van Gogh beschrijft in zijn brieven aan zijn broer Theo.  In de zomer van 2016 ben ik naar het Van Gogh Huis in Drenthe geweest.  Daar heb ik de slaapkamer gezien waar Van Gogh verbleef.

Ook schreef ik naar aanleiding van de tentoonstelling de Waanzin Nabij. Van Gogh en zijn ziekte een brief aan Vincent.

Afgelopen week schreef ik over de tentoonstelling Van Gogh in Auvers. Zijn laatste maanden die ik vorig jaar bezocht.

 Dit Zelfportret (1889)uit Saint-Rémy nam Van Gogh mee naar Auvers. Dokter Gachet was onder de indruk van dit portret. We zien Van Gogh met een heel rustige uitstraling terwijl de achtergrond nogal druk is. Ik denk dat Van Gogh wilde uitdrukken dat er van alles gaande is/was in zijn hoofd.  

Ook vind ik dat Van Gogh er best chic en modern uitziet. Zijn rode haren strak naar haren gekamd maakt dat hij er chic en modern uitziet. Ik snap wel dat schilderij als campagnebeeld voor het film Loving Vincent is gebruikt.

Het schilderij is geschonken door Paul en Marguerite Gachet aan het Musée de Orsay in Parijs.

Veel kijkplezier en een hele mooie zondag!

Wat vind jij van Vincent Van Gogh?

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

  1. Dank je wel voor deze mooie blog over Vincent. Ik ben al zo vaak in het Van Gogh museum in Amsterdam geweest, maar het meeste van zijn werk kwam tot leven door Saint Rémy de Provence te bezoeken , het hospitaal waar hij verbleef en het landschap dat hij schilderde. En niet te vergeten Arles! Toen ik net je blog las kwam alles weer boven. Dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.