60 sec KunstKijken: Twee paarden en twee stalknechten – Roelant Savery

Twee paarden en twee stalknechten – Roelant Savery

Het is zondag en we gaan heerlijk 60 seconden (en soms ietsje langer) naar kunst te kijken.

Een van de redenen dat ik (bijna) altijd schrijf over “een campagnebeeld” is omdat het “beeld” van de campagne van alles zijn. Zo kan een foto, een sculptuur, een sieraad, een schilderij, een collage, een mix van allerlei media, een installatie en zelfs een klein detail van een kunstwerk kan het gezicht van een tentoonstelling zijn.

Daarnaast weergeeft het campagnebeeld altijd iets over de inhoud van een tentoonstelling, film, boek of zelfs van de kunstenaar van wie het werk is afgebeeld.  

Het is dus waar wat men zegt: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden”.

Het Mauritshuis heeft voor de tentoonstelling Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld een klein detail van het schilderij Twee paarden en twee stalknechten gebruikt voor hun campagne beeld.

We zien de bonte kakektoe omdat Savery die op werken heeft geschilderd. Het is een fris en vooral exotisch beeld zo midden in de winter én vertelt iets over de kunstenaar.

Roelant Savery (1578 – 1639) is vooral bekend als de kunstenaar die de Dodo vastlegde maar ook als iemand die zijn fantasie de vrije loop gaf zoals op dit schilderij Twee paarden en twee stalknechten (36 x 62.5 cm – Stedelijke Collectie. Abby Kortrijk)

Ga je mee KunstKieken? Laten we gaan kijken naar een sprookjesachtig tafereel.

Het kasteel heeft iets weg van het paleis uit Arendelle uit de film Frozen. De twee paarden staan sierlijk met een of twee opgetilde benen. De lange manen van het witte paard en haar dromerige blik erbij (ik denk dat een merrie is) vind ik prachtig.  

Is het je opgevallen dat de ara en de bonte kaketoe om boomtakken zitten en de boomstammen niet zichtbaar zijn? En wat vind je van de kleding van de stalknechten?

Het is niet de azuur-blauwe lucht die ik het allermooist vind.

Het aller-allermooist vind ik het zonnetje links in de hoek. Het is bijna niet te zien, maar toch is het er. Ik heb geprobeerd om het zo goed als mogelijk te fotograferen. Zoals ik al schreef het zijn de kleine details die Savery meester maakt.

Ga jij Twee paarden en twee Stalknechten in het Mauritsmuseum bekijken?

Ik wens je een hele mooie zondag!

Liefs,

Sandra

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.