De dodo van Roelant Savery

Ken jij Vincent Van Gogh en Picasso? Vast wel. Ken je Roelant Savery? Tot 2015 kende ik Savery (ook) niet.

Foto: (uit 2015) – Twee paarden en palfeniers – Roelant Savery

Schilder, graveur en tekenaar Roelant Savery heb ik leren kennen in de tentoonstelling Gouden Eeuw Revisited in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.

Daar zag voor het eerst in mijn prille -kunstblogger- leven Twee paarden en palfeniers (1628 – 36×62.5 cm).  Wat ik toen zag was een sprookjesachtig schilderij, twee paarden en een geweldige, prachtige blauwe lucht.

Wil je het schilderij ook zien? Vanaf 8 februari aanstaande kun je het schilderij tot en met 20 mei aanstaande bekijken in de tentoonstelling Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld in het Mauritshuis.

Tijdens de preview van de tentoonstelling zag “het schilderij” voor de tweede keer in mijn leven. Het viel mij op dat het schilderij nog steeds in dezelfde lijst zit en dat het schilderij ook “Twee paarden en twee stalknechten” wordt genoemd.

Een klein detail van dit schilderij is gebruikt als campagnebeeld voor de tentoonstelling Dit schilderij geef ik (aanstaande zondagochtend) extra aandacht in een aparte blog “60 sec kunstkijken Twee paarden en twee stalknechten”. Wordt vervolgd.

Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld is een kleine tentoonstelling met groot kijkgenot.

Er zijn 43 schilderijen en tekeningen te zien die zijn opgedeeld in 4 thema’s: landschappen, bloemen, dieren en mensen.  Uit al die 43 werken waren twee mijn favoriet.  Ga je mee KunstKieken?

Stilleven met bloeiende roos, kievitsbloemen en een muis – Roelant Savery

Stilleven met bloeiende roos, kievitsbloemen en een muis (1630/33 – 18.5 x 28.3 – Stichting P.N. de Boer in Amsterdam)) is mijn lieveling als het gaat om de bloemstillevens.  

Het is een liefelijke aandachtstrekker tussen alle grote bloemstukken. De enkele roos pakt meteen je aandacht en de titel verklapt meteen  waar je naar staat te kijken. Als je langer kijkt dan zie je de sprinkhaan en libelle.

Uit de categorie mensen is “Rustende man” (1615 – 41×28 cm – Staatliche Kunsthalle Karlsruhe) mijn favoriet.

We zien een oudere man zitten op een stenen muurtje. Hij staart voor zich uit terwijl het hondje links aan zijn voeten je rechtaan kijkt. Savery heeft de plooien in de broek met veel aandacht geschilderd vermoed ik.  Is het je ook opgevallen dat de houten wandelstok een groot deel van het schilderij in beslag neemt?

Het zijn de kleine details die Savery een meester maakt. In de tentoonstelling is het schilderij Stalinterieur met heksen (1615 – Rijksmuseum) te zien. Savery brengt de aandacht aan de twee lange blonde vlechten van de melkmeid die een koe zit te melken.

Savery is dé kunstenaar als het om de Dodo gaat.

Hij schilderde deze vogel op iets van 10 schilderijen en tekeningen. Ik heb al eens eerder geschreven over de Dodo in mijn blog waarin ik op de First Art Fair op zoek ging naar  antwoorden op de vraag “Wat is Nederlands erfgoed?”.

Ik geef je één reden waarom je de tentoonstelling Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld in het Mauritshuis moet gaan zien.

Het schilderij Dodo met enkele andere vogels (c. 1630 – 82 x 102 cm ) is uit het Natural History Museum uit London overgevlogen naar Den Haag.  Dit schilderij kun je hier in Nederland van dichtbij bekijken. Nu zul je denken wat is hier nu zo speciaal aan aan?  In het Natural History Museum is het soms zo druk dat je niet veel kunt bekijken omdat je bijna niet kunt doorlopen (en dat je het museum na een uur al weer zult verlaten). Met andere woorden je zult Savery’s Dodo geheid voorbij zult  lopen in het Natural History Museum in London.

Ik geef je toch nog een extra reden waarom de tentoonstelling Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld in het Mauritshuis moet gaan zien.

Roelant Savery laat zijn liefde voor de natuur, dier en mens zien. Daarnaast zijn sommige werken sprookjesachtig en andere weer propvol (in de goede zin van het woord) waar je kunt verwonderen aan diverse bloemen en dieren.

Ga jij naar Roelant Savery’s Wonderlijke Wereld  in het Mauritshuis? Zo ja, laat je weten wat je ervan vond? Zie voor meer informatie: Mauritshuis.nl

@Mauritshuis dank je wel dat ik mocht komen previewen. Maar vooral bedankt dat jullie een tentoonstelling over Roelant Savery hebben gemaakt. Ik kijk uit naar de volgende tentoonstelling!

Liefs Sandra

NB: Zowel de tekst als de foto’s zijn eigendom van Kunstkieken.nl. en zijn met toestemming van Het Mauritshuis gepubliceerd . Dafbeeldingen van deze blog mogen niet worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze.

Sandra Singh

Hoi! Ik ben Sandra Singh een kunstliefhebber. In mijn vrije tijd bezoek ik het liefst een museum. Sinds 1 april 2014 schrijf ik mijn kunstbelevingen op. Mijn blog zie ik als mijn kunstdagboek. Dank dat je mij leest! Liefs,

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.